на живо

Шестата е факт! "Ливърпул" отново покори европейския футболен връх

Мърсисайдци спечелиха английския спор във финала на Шампионската лига

"Ливърпул" стана европейски клубен шампион за шести път! Мърсисайдци победиха с 2:0 "Тотнъм" в изцяло английския финален сблъсък в Шампионската лига, игран на "Уанда Метрополитано" в испанската столица Мадрид. Головете за тима на Юрген Клоп отбелязаха Мохамед Салах от дузпа още във 2' и резервата Дивок Ориги в 88'.

Така отборът от града на "Бийтълс" триумфира с купата за шести път, след като преди това го направи през 1977, 1978, 1981, 1984 и 2005 г. "Ливърпул" игра финал в турнира и през миналия сезон, когато отстъпи с 1:3 на "Реал" Мадрид.

Двубоят на "Уанда Метрополитано" започна с по-активни действия от страна на "Ливърпул". По-малко от 25 секунди след началния съдийски сигнал Муса Сисоко от "Тотнъм" игра с ръка в наказателното поле на своя тим и реферът Дамир Скомина посочи бялата точка. Зад топката застана Мохамед Салах, който реализира хладнокръвно - 1:0.

Египтянинът се разписа точно в 01:48', като попадението е второто най-бързо в историята на финалите в Шампионската лига. По-ранен гол в спора за трофея е вкарвал само легендарният Паоло Малдини за "Милан" срещу... "Ливърпул" през 2005 г. Тогава в Истанбул защитникът отбеляза след 50 секунди.

Салах стана петият африканец с попадение във финал от евротурнирите след Рабах Маджер, Самуел Ето'о, Дидие Дрогба и Садио Мане.

След като поведе, "Ливърпул" продължи да държи инициативата и в 17' Трент Алекзандър-Арнолд стреля от дистанция, но топката профуча встрани от вратата. 20 минути по-късно и Андрю Робъртсън опита удар отдалеч, избит в корнер от стража Юго Лорис.

В крайна сметка двата тима се оттеглиха на почивката при минимален аванс за "Ливърпул". Първите 45 минути бяха крайно разочароващи за завърналия се след травма Хари Кейн. Звездата на "Тотнъм" докосна топката едва 11 пъти - най-малко от всички на терена.

Снимка: Reuters

През втората част преобладаваха единоборствата, а чистите голови положения бяха малко на брой. Добра възможност за "Ливърпул" се откри в 69' пред влезлия като резерва Джеймс Милнър, но ветеранът пропусна да удвои аванса на своите.

"Тотнъм" опита късен натиск и в 80' първо Хюн-Мин Сон, след това и Лукас Моура тестваха Алисон, но резултатът остана непроменен.

Пет минути по-късно стражът на мърсисайдци отрази блестящо и отлично изпълнен от Кристиан Ериксен пряк свободен удар.

В 88' "Ливърпул" нанесе съкрушителния удар чрез Дивок Ориги. Влезлият като резерва нападател сложи точка на спора и се превърна в едва втория белгиец с гол във финал на Шампионската лига. Другият е Яник Ферейра-Караско за "Атлетико" Мадрид срещу "Реал" Мадрид през 2016 г.

Снимка: Reuters

Съставите

"Тотнъм": Лорис, Трипиър, Алдервейрелд, Вертонген, Роуз, Уинкс, Сисоко, Ериксен, Деле, Сон, Кейн

"Ливърпул": Алисон, Алекзандър-Арнолд, Ван Дайк, Матип, Робертсън, Фабиньо, Хендерсън, Вайналдум, Мане, Салах, Фирмино

Тагове:

@