на живо

Защо шведски милиардер уволни 900 свои служители? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Холдингът за видео игри Embacer Group се оценява на 10 млрд. евро и държи правата за Tomb Rider и lord of the Rings

Защо шведски милиардер уволни 900 свои служители? (СНИМКИ+ВИДЕО)

Един от най-големите холдинги за производство на видео игри не само на европейския, но и на световния пазар - Embracer Group, освободи 900 души само за последното тримесечие, но въпреки това, от компанията твърдят, че това не се дължи на финансови проблеми и че бизнесът им продължава все така да е на печалба.

Embracer Group, който е известен с това, че държи правата за две мегаигри като Tomb Rider и Lord of Rings, отчита 13% годишно увеличение на нетните продажби през второто тримесечие на 2023 г. (юли - септември).

В последния си отчет за печалбите, холдинговата корпорация все пак загатва, че бележи 5% спад в продажбите в портфолиото си от игри за компютри и конзоли.

Според доклада, въпреки това, последните три месеца са окачествени като "най-силните тримесечия в историята на компанията".

Към септември тази година, Embracer Group има близо 16 000 служители, а истинската причина за тези уволнения, които наистина няма как да са добър знак, за който и да е бизнес, е една звучно провалила се и дългоочаквана сделка:

Очакваше се Embracer Group да подпише договор за над 2 млрд. евро със Savvy Games Group, зад която стоят инвеститори от Саудитска Арабия.

Това обаче не се случи.

И това принуди шведите светкавично да се опитат да свият разходите си, поради агресивното си свръхразрастване и изразходваното придобиване на IP.

"През последните две години нашите вътрешноразработени игри са имали възращаемост над два пъти по-висока в сравнение с външно разработените игри", твърди Ларс Вингефорс - изпълнителен директор на Embracer и човек, определян в гейминг бранша като абсолютен бизнес феномен.

"Никога не е лесно да освобождаваш хора, но понякога се налага да се взимат и подобни трудни решения. Важното е да продължим да работим под знака на почтеността, уважението и състраданието едни към други", допълва Вингефорс.

Приходите, които изгралния конгломерат от Скандинавия декларира на пазара за 2023 г. са близо 4 млрд. евро за изминалите 12 месеца и основната заслуга за това е отличния мениджмънт на Вингефорс.

"Преди да навлезем в бизнес детайлите за Q2, искам лично да благодаря на тези 900 души, които вече не са част от Embracer. Ние сме решени да превърнем Embracer в по-икономична, но същевременно и по-силна компания. Всичко, свързано с раздялата с тези изключителни хора е болезнено е за мен. Правим всичко, което можем, за да запазим работните места за в бъдеще", коментира още основателят на Embracer.

Това не е първият път, когато голямо лице в гейминг индустрията трябва да съкрати персонал през настоящата година. В писмото си за Q3, снабдителят на софтуер за видеоигри Unity също обяви възможността за допълнително намаляване на работната си сила, след като я редуцира с 600 служители по-рано тази година.

Има обаче някои положителни новини, които касаят конкретно бизнеса на Ларс Вингефорс.

Всъщност, това не е и първият път, в който Embracer Group е трябвало да взима тежки решения в 2023. Volition, компанията зад игрите Red Faction и Saints Row, беше затворена на 31 август поради схемата за преструктуриране на Embracer.

Жалко е, че толкова много талантливи хора трябваше да напуснат Embracer.

КОЙ Е ЛАРС ВИНГЕФОРС?

46-годишният днес Ларс Вингефорс е съосновател и главен изпълнителен директор на най-голямата компания за видео игри в Европа - Embracer Group. Официално той притежава 17% от компанията, която от 2016-а вече е вписана на фондовата борса в Стокхолм.

Състоянието му се оценява на над 1 млрд. евро., според "Форбс".

Embracer Group има каталог от над 200 франчайза за игри, управлява 57 студия за игри, а бизнесът е разпределен в над 40 страни из цялото земно кълбо.

Вингефорс започва своята гейминг кариера едва 15-годишен, когато поставя основите на компанията Nordic Games, с която започва да продава видеоигри втора ръка. 4 години по-късно, шведът напуска гимназията, защото от бизнеса си с видеоигри вече е спечелил над 10 млн. евро.

Преди това, Вингефорс вече е стартирал друга компания, с която продава списания и комикси. Впоследствие пък Nordic Games се превръща в THQ Nordic, когато шведът изкупува акциите на THQ. От 2019 г. пък THQ Nordic се ребрандира като "Embracer Group".

Embracer е свързана с няколко други важни компании, като Deep Silver, Crystal Dynamics, Tripwire Interactive и Gearbox.