на живо

Момичето със златно сърце, което направи федерация за мажоретки

След края на кариерата ми исках да се усмихвам, а не да чувствам носталгия, споделя пред bTV Ренета Камберова

 

Ренета Камберова е страст и стихия. Такава беше на килима, такава е и в живота. 

"2024 г. е много интересна година за мен. По-трудна, но интересна. Работя по проекти и идеи, които дават плодове", сподели пред bTV световната шампионка и олимпийска медалистка по художествена гимнастика.

Преди три години започва един свой голям спортен проект заедно с Росица Черкезова - Фрезколиада. "Вдъхновено е от олимпиадата. Истински спектакъл - шоу, музика, спорт и детски грейнали лица. През 2025 г. домакин ще бъде "Асикс Арена". Годишно се включват около 1500-1700 деца. Има гимнастика, футбол, волейбол, плуване, баскетбол, дори картинг и мажоретен спорт. За голяма част от децата това са първите медали. Аз до ден днешен си пазя първия и последния медал!

Това истински ги мотивира да се трудят и да успяват. И така разбират, че са част от нещо голямо", разказва Камберова. Първият си медал тя печели на държавно първенство - бронз на топка.

 

"Бях на 12, голямо вълнение беше. Не спрях да тичам през цялото време. Много скъп ми е и медалът от Монпелие. Тогава пък не спрях на плача. Не можех да спра".

Снимка: Facebook
Медали

Бронзът от олимпийските игра в Рио де Жанейро 2016 почти седмица стои под възглавницата ѝ. "Още преди да си отворя очите, пипам там ли е. Може да имаш най-скъпата кола, телефон, къща..., но нищо не може да се сравни с усещано да спечелиш медал, с усещането, че си успял след много труд, че си успял в спорта, емоцията е несравнима, 15 000 става на крака и слушат химна на твоята страна! Безценно... След края на кариерата ми исках да се усмихвам, а не да чувствам носталгия. Не исках да чувствам, че съм оставила нещо недовършено", не крие вълнението си шампионката, на която и сърцето ѝ е от злато.

Мажоретен спорт

Снимка: Facebook

Сред най-новите ѝ начинания е създаването на федерация по мажоретен спорт заедно с Юлия Мумджиева. Първото Гран при у нас ще е през април 2025 г. Събитието вече е част от календара на световната организация по мажоретен спорт. "Има голям интерес, вярвам, че ще успеем. Има много възможности пред нас. Ще кандидатстваме за домакинство на световно първенство през 2027 г.", казва Рени.

 

Магия

И това не е всичко. Камберова е ивент мениджър на СтарБой Айвън - една от най-ярките изгряващи звезди на небосклона на съвременното магично изкуство. "Той е страхотен талант, само на 21 е. Впечатлена съм не само от илюзионното шоу, което разтърсва сетивата, но и от чисто човешките му качества. Той ме кара да се гордея, че съм българка. В детството си обожавах магията. Щастлива съм, че и сега тя е част от живота ми."

Последвайте btvsport.bg за още новини във VIBER

Още видео и снимки от btvsport.bg и в INSTAGRAM

Още горещи теми от от btvsport.bg и във FACEBOOK