на живо

Как се избира кой да води баварската дружина

За Байерн мачовете на истината започват в Деня на лъжата

bTV

Уволнението на Юлиан Нагелсман като треньор на Байерн разтърси футболния свят, защото отборът все още има шансове за требъл - с Бундеслигата, Купата на Германия и Шампионската лига.

Обясненията на шефовете бяха свързани със загубения след обрат мач на 19 март срещу Байер Леверкузен (1:2), "показал ясно непостоянството, което отборът проявява в шампионатните мачове от началото на сезона".

Ден след това те се събират и решават да действат, като провеждат телефонен разговор с Томас Тухел да поеме отбора, както и стана. Не искат да съобщават нищо по телефона на Нагелсман, а си уреждат среща с него два дни по-късно, защото било редно да му го кажат лично. Той обаче научава за уволнението си ден преди това, докато кара ски с гаджето, защото информацията е изтекла до медиите от обкръжението на новия треньор.

Това са фактите, а кой лъготи по пътя, не е важно.

Седмица преди това президентът на Байерн Херберт Хайнер беше заявил, че Нагелсман е дългосрочен проект в Мюнхен и затова има 5-годишен договор, а мениджърът Хасан Салихамиджич беше определил тактиката на Нагелсман в мачовете срещу Меси, Мбапе и компания като "перфектна". Явното противоречие в изказванията им бе видно за всички, а това, че принципно е морално, когато говориш в публичното пространство да казваш истината, остана на заден план.

Има и една друга мъдрост - че не е нужно всичко, което е истина, да го споделяш публично, ама някои така и не се усещат кога да говорят и кога да си мълчат. Уволняваме Нагелсман, защото в началото на годината имаше 9 точки аванс пред Борусия Дортмунд, а сега сме с една точка пасив. Точка, действаме!

Спортният директор Салихамиджич (вляво), новият треньор Тухел (централно) и изпълнителният директор Оливер Кан (вдясно)

Тухел беше свободен на пазара, но нямаше паника сред нас да не подпише с друг тим. Толкоз. Пак не е за вярване, ама на кого му пука.

Не, че има значение, но феновете в Германия бяха категорични в едно допитване. 52% казаха, че това, което се случва е негативно или по-скоро негативно, 16% подкрепиха шефовете, а 32% нямаха мнение по въпроса.

Просто по високите върхове на футболния Олимп духа винаги студен, ураганен, бръснещ вятър, както в предизборната седмица в една балканска страна. Той е способен да издуха всичко и всеки, но не и лъжите, които се пускат в публичното пространство.

Разразилата си буря личеше и в изказванията на играчите на Байерн, повечето от които бяха на лагер с националните си отбори. Парализата от изненадата им се усещаше и в подтекста на отговорите им, в които едните казаха, че не могат да коментират решенията на шефовете си, но все пак ще трябва да получат някакви обяснения за случващото се, когато се приберат. Други си замълчаха, но разцеплението в тима на доволни и недоволни си пролича. За това обаче нека му мисли новият наставник.

Жълтите медии не пропуснаха да извадят на бял сват и друга интрига. Гаджето на Нагелсман, с което той живее заедно от миналата година, и заради което напусна жена си Верена и двете им деца, беше журналистка във в-к Билд. След като заживя с Нагелсман, тя загуби ресора "Байерн", но някои играчи се притеснявали, че нещо от съблекалнята може да сигне до редакцията на Билд през леглото на треньора. Това може да е било подшушнато на шефовете, които и без това са имали явно много противоречия с Нагелсман заради изявите на отбора в шампионата.

Развръзката сега след уволнението също е любопитна. Мацката вече не работи за Билд, а от няколко дни е говорител на концерна БМВ по един от проектите с дългогодишни доставчици на автомобилния гигант. В понеделник тя е придружавала Нагелсман при закупуването на парцел от близо 800 м² до езерото Тегерн за 5,5 млн. евро и съответното разрешение за строеж на къща. Очевидно катастрофата в професионален план за Нагелсман е свързана с хармония в личния му живот с 30-годишната Лена Вурценбергер.

А за Байерн мачовете на истината започват в... Деня на лъжата. Тухел излиза начело на отбора срещу бившия си тим Борусия Дортмунд в мач за първенство. Няколко дни след това предстои двубой за Купата с Фрайбург. В една среща на елиминация всичко може да стане. След това идва сблъсък с бившия треньор на Байерн - Пеп Гуардиола, който сигурно има лоши спомени от Тухел и Челси, най-малкото заради загубения финал в Шампионската лига през 2021 г. Може би точно затова махнаха Нагелсман, защото баварските шефове явно не му вярваха, че може да се справи с Манчестър Сити. И после идва и реваншът на 19 април с "гражданите".

Ако Тухел спечели всичко, баварците ще дадат пресконференция, в която ще го обявят за гениален, а шефовете ще изтъкнат себе си като извънземни, взимащи правилните, съдбовни решения там на баварската планета.

Ако Тухел загуби всичко, се питам дали няма да има пресконференция за уволнението му. Той няма фиксирана неустойка, а двегодишен договор за 12 млн. евро на сезон. Баварците пари имат и могат и през прозореца да ги изхвърлят, ако искат.

И накрая един коментар за цялата тази сага от онзи, дето говори по bTV-то:

Ако днес в работата си сте имали кофти ден, а вечерта като сте се прибрали у дома, сте ядосан, защото вече седми ден не можете да сглобите кухненските шкафчета, за които жена ви изхвърли едни грешни пари в мебелния магазин на световноизвестна верига, то не забравяйте, че има едни, на които им е още по-гадно.

Те са в Мюнхен и дадоха 25 млн. евро на Лайпциг, за да им вземат треньора, на който в рамките на година и девет месеца плащаха по 7 млн. на сезон. И всичко това, само за да го изгонят сега и да му платят още 15 млн. неустойка, барабар с парите, които трябва да се дадат на уволнените му помощник-треньори.

А дали някой лъготи или не по върховете на Олимп в професионалния футбол, не е важно. Чакат се резултатите.

Какво ме интересува мен какво съм казал вчера? Важно е какво ще стане в мачовете, които започват в Деня на лъжата, началото на който съвпада с Деня за размисъл в една балканска страна, където цял един народ ще се чуди цял един ден кой го лъже по-често. За да иде на другия ден да гласува за него.