на живо

Като няма футбол, ще ядете... пасти

Този акт отрича всичко, което символизира най-великата игра

Без да се ровим в архивите, с голяма степен на сигурност можем да твърдим, че никога и никой в цялата история на световния футбол не е пожелавал сам да затвори стадиона за собствените си фенове. Този акт отрича самия футбол. Той представлява обратното на всичко, което тази велика игра символизира.

Излишно е да анализираме мотивите на хората, взели това решение. Или пък самите хора. Те обитават друго измерение със съвсем различни закони на времето и пространството.

Делят това измерение със себеподобните си - всички онези с привилегии и власт, които арогантно се надсмиват над простосмъртните. Които ни пращат да ядем пасти, ако ги питаме какво се случи с хляба.

За тях всичко е ясно. И за всеки, който им съучаства под каквато и да е форма. В тази връзка - какво мисли чисто новият селекционер Илиан Илиев? Още ли не си е подал оставката? Ами анонимните и полуанонимни чиновници по бюрата на сградата в Бояна? И те ли мълчаливо одобряват това оскверняване на футбола?

Ако в този позорен епизод се сбогуваме с някаква илюзия, тя е свързана с УЕФА. По-наивните от нас се надяваха, че поне в тази организация почтеността и моралът все още означават нещо. Уви. Поредната прогнила структура, функционираща чрез омерта.

И един съвет, ако все още не им е хрумнал. Освен в друг град и без публика, защо направо да не изключат осветлението на стадиона? След 90 минути мрак само да ни уведомят за резултата. Не че на някого вече му пука.