на живо

На кого му е притрябвала тази работа?

Организацията на далечните кандидатури в далечното бъдеще продължава. Но защо?

Lap.bg

Продължавам да се питам - тези кандидатури за европейско и световно по футбол в далечно бъдеще за какво са ни? Вярно, общи кандидатури с други три балкански страни, ама и на хората там за какво са им?

Ще строим четири стадиона. Нови. Ние един нямаме, та сигурно затова сега наведнъж четири. Стрували по 1000 евро на седалка всеки. Най-малко за 40 000 зрители, да кажем... Това министърът на спорта го каза при едно от гостуванията си по bTV преди време.

А после? Като ги построим, кой ще ходи там? На мач у нас ходят по 40, не 400, хайде 4000 зрители, понякога. Онзи ден играха "Левски" и ЦСКА и на стадиона имаше 15 000 зрители. Беше студено. Като е топло, ще отидат 25 000. Ама "Левски" и ЦСКА играят 4-5 пъти годишно един срещу друг. Това е! На мач на националите не ходят повече зрители. Освен когато пристигнат англичаните, за да играят с нашите?

А после, като мине световното, в далечното бъдеще, кой ще ги стопанисва тези стадиони, когато започнат да се рушат? Или ще ги дадем на частни футболни АД-та да ги поддържат? Ама откъде накъде държавата ще строи стадиони и ще ги дава на частници? И на кои ще даде? А на кои няма да даде?

Или може би няма да строим четири стадиона, а ще реконструираме и някой от старите? И после пак същият въпрос: на кого ще ги завещаем? Може би на най-честния и изтъкнат футболен бащица, който печели от футбол в България. Нещо, от което, доказано у нас досега, всички не печелят. С изключение на тези в Разград, където все пак направиха футболния проект печеливш за последните 5-6 години и си понаправиха стадиона. Но той не е планиран за кандидатурата.

Снимка: Lap.bg

А как да печелиш от футбол у нас при 40, 400, 4000 зрители на мач, и то когато е топло? Ама през лятото два месеца не се играе футбол, а хората ходят на море. А през зимата е студено и два месеца не се играе футбол, а хората ходят на ски. И слънцето стопанисва стадионите през лятото, а през зимата снегът.

А, да не забравим! За кандидатурата трябва инфраструктура - пътища, магистрали, асфалт, релси и кръгови движения. Тези неща много трябват на една държава. Някои вече са направени, други планирани да се правят и обществените поръчки за тях са дадени или предстои да бъдат поръчани. Да, пътища трябват за всичко и те са основата на задълбочаването на връзките вътре в страната и със съседите от кандидатурата, ама защо след това трябва да строим стадиони? Разбирам един, който обезателно ни трябва, ама четири...

Може би кандидатурата я искаме, защото у нас вече е реализиран един проект, който съчетава по невероятен начин стадион и магистрала. Във Варна. С такова нещо съседите балканци не могат да се похвалят, но можем да им предложим това творение на строително-инженерната мисъл в хода на съвместната кандидатура в бъдеще време, за която се питам на кого е потрябвала. И този стадион - магистрала във Варна също!

Ровя из интернет и не намирам много писания и мнения при съседите ни, че на тях тази кандидатура им трябва много. Наоколо хората имат някак си същите грижи като нашите и в мерките за решаването им не пише приоритетно да им трябват стадиони. По 1000 евро на седалка. И обществени поръчки. Поне още четири, естествено.

Организацията на далечните кандидатури в далечното бъдеще продължава. Правят организационни комитети, събират се периодично и заседават. Разговарят, лакардийка има. Пак ще се събират в близко бъдеще, на футболния принцип на размененото гостуване. Правят план за разходите. Напредват. Предстои да официализират кандидатурите за пред съответните правителства на следващата среща...

И на кого му е притрябвало всичко това?

П.П.: Ако се намерят повече от 100 човека, които могат да се засегнат от този въпрос, за тази работа, която наистина им е притрябвала на някои за нещо, а на мен не, ще спра да го задавам. В името на далечната и обща, и наша, и тяхна, и бъдеща, и необходима, и нужна, и обширна и мащабна и глобална и историческа и още непредложена официално на правителствата... поръчка, пардон... кандидатура.