на живо

Български полицаи и кучета претърсват Париж за експлозиви (ВИДЕО)

Родни представители ще имат ключова роля в организирането на олимпийските игри

 

Денят дойде! Олимпийските игри ще започнат само след няколко часа! Надяваме се те да ни донесат радост и медали! И мир! 

За последното голямата отговорност пада и на плещите на петима българи - един представителна ГДБОП и по двама полицаи от Варна и Пловдив. Плътно до тях са обучените български кучета! 

Всички те имат важната задача да следят за... експлозиви. 

"Нашата задача е да претърсим всяко едно съоръжение, където ще има състезание, публика, зрители. Нашите кучета са обучени да откриват експлозиви. Задачата ни е да минаваме и да претърсваме всяко едно ъгълче, където може да е скрито нещо, за да сме сигурни, че няма да има заплаха и несигурност по време на Игрите. С нас работят колеги от френската жандармерия, от Френския легион, от армията. Тяхната задача е да проверят след нас, ако нещо сме изпуснали, за да сме сигурни, че Игрите ще протекат без никакви проблеми", разказва пред bTV Богдан Димитров. 

Снимка: Reuters

Камерата ни получи достъп до петимата българи и кучетата след изричното позволение на Префектурата на френската полиция. 

 

"За нас е огромна чест и отговорност да сме част от охраната на такъв спортен форум. Смятам, че до момента сме се представили много добре и оправдаваме напълно гласуването ни доверие. Домакините са се постарали доста да ни осигурят условия за работа и същевременно да не пречим на жителите и гостите на Париж", добавя Илиян Вълев.

Снимка: Reuters

Българите ще се присъединят към 45 000 мобилизирани френски полицаи, които ще направят всичко възможно церемонията по откриване на 33-ото издание на модерните олимпийски игри да премине без инциденти. Към тях се присъединяват подобни подкрепления от 42 страни. 

"Ако кучето маркира, сигнализира, намери нещо, което прилича на експлозив, френските колеги знаят какво да правят. Нещата са договорени предварително. Изпращат се сапьори, отцепва се района, взимат се мерки за обезвреждане. Местата, които сме посетили, са сигурни на 100%. Има вече охрана, пропускателният режим е много сериозен. А ние продължаваме да бдим за сигурността!", успокоява Димитров.

Снимка: Reuters

Церемонията по откриване на олимпийските игри в Париж ще е първата, която няма да се проведе на стадион! Тя ще бъде по поречието и в емблематичната река Сена. От там, в продължение на 6 км спортистите ще преминат върху 85 кораба. 

Организаторите ревниво пазят тайните на събитието, но вече стана ясно, че ще видим на сцената музикални величия като Селин Дион, Лейди Гага, Ая Накамура.