на живо

Държавата отпусна по четвърт милион за шампион (ВИДЕО)

"Не можем да си припишем успехите им", заяви служебният премиер Димитър Главчев

 

Министерски съвет отпусна премиите за българските медалисти и участници на олимпийските игри в Париж. Това заяви на последното заседание на кабинета служебният министър-председател Димитър Главчев. 

Тримата олимпийски шампиони - Карлос Насар във вдигането на тежести и борците Семен Новиков и Магомед Рамазанов ще получат по 250 000 лева, сребърната медалистка в художествената гимнастика Боряна Калейн - 200 000 лева, а бронзовите Божидар Андреев (вдигане на тежести), Кимия Ализаде (таекуондо) и Хавиер Ибаниес (бокс) - 100 000 лв. 

Предвидени са парични премии и за всички, класирали се до осмо място.

"Няма как да не поздравя спортистите, техните треньори и ръководители на федерации за това, че представителите ни, които се състезаваха от името на България, успяха да направят най-успешната Олимпиада от 20 години насам. Не си приписваме никакви успехи и няма как да си припишем. Държавата като цяло е длъжник. Колкото и да се дава за спорт, а и не само, средствата не са достатъчни", заяви Главчев пред министрите и журналистите.

Снимка: Lap.bg

"Струва си да отбележим и да бъдем признателни на българските спортисти, тъй като те по традиционен начин прославят името на България. Не говоря само за шампионите и призьорите. Всички, които участваха, съм сигурен, че даваха максимума, който могат. Някои и нямаха шанс. В спорта и живота трябва и малко късмет, за да постигнеш това, което си си намислил. Пожелавам на всеки следващ премиер удоволствието, което изпитах аз, да се срещна и да поздравя българските олимпийци. Наистина усещането беше неописуемо", каза още служебният премиер. 

 

Главчев поздрави и ръководството на Министерството на младежта и спорта за реакцията и намирането на спонсори, които да покрият дълга на Българската федерация по вдигане на тежести към международния орган, за да може все пак родните щангисти да пътуват към Париж.

Снимка: Lap.bg

"Има принос българското правителство, тъй като Министерството на спорта намери спонсори за вдигането на тежести, тъй като ги грозеше опасността въобще да не участват в Париж. Намериха спонсори, които да платят дължимите такси на Международната федерация по вдигане на тежести и да осигурят олимпийската подготовка", каза Главчев.

Размерът на премиите за олимпийците бе ясен преди началото на Игрите. 

България е на 23-то място по възнаграждения, като е доста далече от челната тройка. 

Снимка: Lap.bg

Най-щедро е правителството на Хонконг - 768 500 долара за златен медал. Следват Сингапур (737 000) и Тайван (720 000).