на живо

Джокович, Йокич и ватерполистите пеят народно, рап и военни маршове (ВИДЕО)

70 000 дочакаха своите любимци да им помахат от балкона на кметството в Белград

 

Сърбия може да не изпрати най-успешните си олимпийски игри, но пък посрещането на шампионите и любимците в центъра на Белград бе впечатляващо!

Около 70 000 фенове се събраха пред бившия царски дворец и понастоящем сграда на кметството на сръбската столица. 

Снимка: Reuters

Пред множеството излязоха шампионите - тенисистът Новак Джокович, мъжкият тим по водна топка и двамата стрелци Дамир Микец и Зорана Арунович, сребърната медалистка в таекуондото Александра Перишич и баскетболният мъжки тим, предвождан от звездата Никола Йокич, който спечели бронз. 

Снимка: Reuters

За да бъде още по-патриотично, организаторите бяха поканили певицата Даница Църногорчевич. Тя е родена в Черна гора, но се определя като етническа сръбкиня. Още в Париж част от спортистите празнуваха медалите си, пеейки емблематичната ѝ песен "Весели се, сръбски роде", в която се споменават бивши владетели, героят от битката на Косово поле (1389 г.) Милош Обилич, както и част от сръбските манастири. 

 

Даница, която е със статут на любимка на цяла Сърбия и чест гост по официални поводи, дори и правителствени, е омъжена за свещеник, а двамата имат четири деца. Цялото семейство беше на посрещането, а Новак Джокович ги прегърна и разцелува. 

Посрещането на балкона в Белград е традиция при големи успехи на сръбските спортисти. Медиите в западната ни съседка обаче определиха снощното събитие като най-мащабното досега. 

Снимка: Reuters

След песните с народни мотиви се заредиха и такива с военна тематика. Празненството завърши с "Марш на Дрина" - композиция на Станислав Бинички, прославяща победата на сръбската войска над австрийците при Цер по време на Първата световна война. 

Снимка: Reuters