на живо

Гриша Ганчев броил $10 200 за новия шампион

Семен Новиков сам научил български онлайн, семейството му е заклещено в Украйна

 

2020 година. Нова звезда изгрява в борбата. Семен Новиков прегазва всичките си съперници в своята категория до 87 кг в класическия стил и грабва европейската титла. Слуша химна. На Украйна.

Сред зрителите в Рим е и Гриша Ганчев. Членът на управата на родната борба е силно впечатлен от стила на шампиона.

Скоро Новиков е крайно разочарован от ръководството на украинската федерация. Той настоява, че трябва да пътува за олимпийските игри в Токио. Вместо това на самолета се качва Жан Бенелюк, който същевременно е в разгара на политическата си кариера. В крайна сметка любимецът на нацията печели златото - единственото в актива на Украйна.

 

По това време Семен получава обаждане от Ганчев. С предложение да дойде в София, за да се бори за България и ЦСКА. Не мисли дълго и приема. А в родината си е обявен за предател.

Според медиите в Украйна Ганчев плаща трансфер в размер на 10 200 долара на местната федерация. Без нейното разрешение Новиков би пропуснал игрите в Париж. И шанса да изслуша българския химн.

 

И като стана дума за химна - Семен говори чудесен български. "Сам научих езика, през интернет, от общуването с момчетата в залата. В началото ме поправяха, вече не. Знам, че не говоря перфектно", споделя той в интервю за bTV.

А Ганчев беше неотлъчно до Новаков в залата. И не криеше сълзите си на радост след неговите победи. 

Семен е роден на 11 декември 1997 г. в Харков. Градът е само на 40 километра от Русия и е постоянно под обстрел. Затова родителите му се изнасят на село, където е по-спокойно.

"И те искат да дойдат в България. Но няма как да напуснат Украйна. Всички мъже до 60 години имат забрана да минават границата. А татко е само на 56", обяснява Новиков в интервю за "24 часа".

"Преди турнири не чета новини, за да се съхраня психически и емоционално. Не съм бил в Украйна от почти две години. Разбира се, липсва ми моят град, семейството, приятелите... Надявам се скоро да заживеят в мир", споделя Семен прес bTV.

Преди олимпийската титла, той донесе още два медала на България - бронзови медали от световното и европейското. "За мен е чест да се боря за България. Тук всичко ми е осигурено, за да стана шампион. Ще положа огромни усилия, за да се върна от Франция със златен медал", обещава той преди игрите. Речено - сторено.