на живо

Как "големите мигли като пеперуди" кацнаха на почетната стълбица в Париж?

Като кого е искала да стане сребърната медалистка от Париж 2020?

Lap.bg
 

Силата на думите, на мотивацията, на приятелството, на подадената ръка! Може да сте я усещали, но виждали ли сте как, благодарение и на нея, някой стъпва на най-високия връх в кариерата си?

Представяме ви Боряна Калейн - сребърна медалистка от олимпийските игри в Париж. 

Нейният път тръгва от една среща в автобуса с Християна Тодорова - една от гимнастичките от ансамбъла, който на олимпийските игри в Рио де Жанейро спечели бронзов медал.

"Няма да пиша факти, нито ще правя анализи. Това, което ще прочетете е един разказ за малката Боряна Калейн с дългите мигли, като пеперуди и с големите мечти. Годината е 2015. Мястото е Корбей-Есон, Франция. Ансамбълът бяхме поканени на продукция там, а индивидуалното имаха състезание. Бяхме ние, индивидуално жени и индивидуално девойки.

 

 

Седя в автобуса, готова с кок и грим и чакам да тръгне за залата. Мястото до мен е свободно. Идват девойките, качват се в автобуса и изведнъж някой сяда до мен. Обръщам се и първото нещо, което видях, бяха едни мигли..дълги мигли, като пеперуди. А зад тях едни големи очи, които не спират да ме гледат - Боряна Калейн. Тогава тя беше на 14 години.

Снимка: Lap.bg

“Страшно ли е да играеш на Олимпиада ?” ме попита тя за “добро утро”.
“Не, не е страшно, различно е. Защо ? Теб страх ли те е да играеш на състезание ? “
Боряна ми отговори - “не ме е страх, аз обичам да се състезавам”.

Вече познавах Боряна, като гимнастичка, цял сезон пътувахме по състезания заедно, но никога до онзи момент не бях говорила с нея.

“Ти и затова си толкова добра, защото си смела. За какво мечтаеш ? “ попитах я аз.
А тя без да се замисля, продължавайки да ме гледа с тези големи очи, ми отговори - “Мечтая да стана, като теб - европейска и световна шампионка и да имам медал от Олимпиада”

“Но Бубе, аз нямам медал от Олимпиада, не е и все още”

Снимка: Lap.bg

Имахме 1 година още до игрите в Рио. Зачудих се, дали Боряна нещо не се е объркала, но тя само каза : “Ще имаш..и аз ще имам и ти ще имаш”

Какво странно и интересно дете..стана ми много мило, усмихнах й се.
“Какъв цвят искаш да ти бъде медала от Олимпиада ?"