на живо

Каменова преди четвъртфинала: Истината ще победи! (ВИДЕО)

Боксьорката се готви за сблъсъка с набедената за мъж

 

"Обичам ви. Ще се видим след два дена. Истината ще победи!". Това бяха първите думи на боксьорката Светлана Каменова, след като се класира за четвъртфиналите в кат. до 57 кг на олимпийските игри.

Националката беше безапелационна срещу Михаела Уолш (Ирландия) и си осигури среща с една от най-обсъжданите в Париж - набедената за мъж Ю-Тинг Лин.

Днес българката, която дебютира на олимпийски игри, спечели с единодушно съдийско решение - 5:0 (30:27, 30:27, 30:27, 30:27, 29:28).

Снимка: Reuters

34-годишната Каменова доминираше и в трите рунда срещу вицешампионката от Европейските игри в Краков 2019 и двукратна бронзова медaлистка от световни първенства и заслужено стигна до победата с пълно единодушие на реферите.

 

В следващата фаза съперничка на националката ще бъде набедената за мъж Ю-Тинг Лин. По-рано днес тайванката беше категорична срещу Ситора Турдибекова (Узбекистан).

Снимка: Reuters

Каменова вече се боксира с Лин веднъж - в четвъртфиналите на световното първенство в Ню Делхи (Индия) в началото на миналата година. Тогава българката отстъпи с 2:3 съдийски гласа, но впоследствие бронзовият медал беше отнет от Лин и връчен на Каменова.

Светлана е европейска шампионка от Белград 2024 и сребърна медалистка от шампионатите на Стария континент от Букурещ 2014 и Будва 2022. Тя завърши втора на Европейските игри в Полша през 2023 г., с което се класира за Игрите в Париж 2024.

Четвъртфиналът между Каменова и Лин е насрочен за неделя (4 август) от 12:00 ч. Тайванката, чието име е сред най-обсъжданите в Париж заедно с това на другата набедена за мъж - Имане Хелиф от Алжир, е двукратна световна шампионка от Истанбул 2022 и Ню Делхи 2018, където на финала победи друга българка - Стойка Кръстева.