на живо

Като Светлана: И туркиня протестира с Х-жеста (ГАЛЕРИЯ)

Есра Йълдъз Кахраман отпадна на полуфинал от Лин Ю-Тин

Reuters
 

По примера на Светлана! Така втора боксьорка от олимпийския турнир в Париж изрази протеста си срещу набедените за мъже Лин Ю-Тин и Имане Хелиф. 

Туркинята Есра Йълдъз Кахраман загуби на полуфинал от тайванката, а след като ръката ѝ остана долу, за сметка на тази на съперничката ѝ, тя показа знака Х.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Saklı Spor (@sakli_spor)

По същия начин преди дни българката Светлана Каменова изрази протеста си, отново след загуба от Лин Ю-Тин. 

Х вероятно символизира женските ХХ хромозоми. 

След мача Кахраман не коментира действията си. 

 

Лин Ю-Тин и алжирката Имане Хелиф, която е на финал при до 66-килограмовите, бяха набедени за мъже, след като се появи информация, че са се провалили на т.нар. полов тест по време на световното първенство през 2023 г. От Международния олимпийски комитет (МОК) обаче им разрешиха да бъдат част от дамския турнир.

Снимка: Reuters

Към настоящия момент няма никакви доказателства или публични изявления, че някоя от двете спортистки се идентифицира като транссексуална. И двете са се боксирали като жени през цялата си кариера, включително на олимпийските игри в Токио, където не успяха да вземат медал.

От Международната боксова асоциация все още не са показали въпросните тестове и резултатите им, като заявиха, че нямат разрешение от федерациите на Алжир и Тайван.