на живо

Кимия в България: Аз съм пример за подражание (ВИДЕО)

"Трябва да се постарая да науча още български", заяви бронзовата медалистка от Париж 2024

 

С цветя и поздрав от таекуондото бе посрещната у нас бронзовата медалистка от олимпийските игри в този спорт в кат. до 57 кг Кимия Ализаде.

Една от най-влиятелните жени в света получи българско гражданство преди няколко месеца и успя да донесе медал на страната ни от Париж 2024 - първи в този спорт.

Снимка: Lap.bg

"За мен е чест и удоволствие. Това постижение е важно, защото всички момиченца, всички деца ме гледат. Сега съм пример за подражание и трябва да внимавам какво правя, за да им отправя добро послание. За мен е чест и ще се постарая. Надявам се да съм им показала, че не трябва да се предаваш, а да вярваш в себе си", заяви Кимия на летище "София".

В първия си мач Ализаде загуби от своята приятелка и настояща световна шампионка - иранката Нахид Киани.

 

"Спортът е състезание. Опитваме се да сме най-добри заради себе си и заради страната ни, в моя случай България. Така и влязох в мача. Исках да спечеля злато, не очаквах загубата. Но пък медала има две страни. Радвам се, че този е при мен", разкри тя. 

Снимка: Lap.bg

На български Кимия може да каже "Здравейте!". 

"Трябва да се постарая да науча още хубави думи. Нямах много време. Но ще наблегна на българския ми скоро. Усещах подкрепата на българите, на федерацията, на треньорите. Трябваше да съм спокойна. А резултатът е плод на отборна работа от всички, които ми помогнаха", заяви тя.

 

Таекуондистката заяви, че не е очаквала първата загуба.

Снимка: Lap.bg

"Това бяха 8 години с много върхове и спадове, контузии. Опитах се да се наслаждавам на пътя. От Токио се върнах без медал и беше много тежко, опитах се да влагам още и още всеки ден. Преди 8 години в Рио спечелих бронз, но сегашният медал не е само мой, а и на страната. Радвам се, че представях България", каза тя.

"За мен е удоволствие да спечеля този бронзов медал за България. Той е плод на много години усилен труд и се радвам, че това се отплати. Ние отидохме за злато и тренирахме за злато. Всеки ден се събуждах с мисълта за златото. Бронзът обаче е добро постижение. Трябва да победя първата в ранглистата, за да го спечеля. Бях шокирана, когато загубих мача си в последната секунда. Направих грешка, но трябваше да се стегна и да се върна в играта, да покажа най-доброто, на което съм способна", каза още Кимия. 

Снимка: Lap.bg

Ализаде се раздели с родината си със скандал. След бронза в Рио тя се превърна в символ на спортния успех в Иран и бе използвана дори в предизборни кампании.