на живо

Новата сензация в Париж: Последна в маратона, шампионка на феновете

Ламо Кинза от Бутан за първи път бяга на толкова ниска надморска височина

Reuters
 

Какво може да се случи в последния ден на олимпийските игри? Да станеш любимец на целия свят!

Представяме ви Ламо Кинза от Бутан. Тя участва в женския маратон и завърши... последна. 

Снимка: Reuters

Кинза записа време от 3:52:59 часа, което означава, че е завършила час и половина (по-конкретно 1:30:04 часа) след лидерката Сифан Хасан от Нидерландия, която закова нов олимпийски рекорд и спечели злато след двата си бронза в Париж - на 5000 и 10 000 м.

Феновете обаче бързо ще забравят Хасан и ще помнят Кинза!

 

По време на маратона те не спираха да окуражават единствената дама в делегацията на малката хималайска страна. А 26-годишната Кинза не се отказа! Дори когато нямаше сили и се наложи да върви, а не да тича трасето от 42,195 км по улиците на Париж. 

Снимка: Reuters

Финиширането ѝ пред Музея на инвалидите във френската столица бе посрещнато с възгласи като за световен рекорд! 

И имаше защо! Кинза всъщност подобри най-добрия си резултат в маратона. 

Трябва да отбележим, че тя е шампион на Бутан в дисциплината за 2023 и 2024! Но тя не е професионална атлетка, а е... войник. Кинза е част от армията на страната си. 

"В училище не съм участвала в състезания по бягане. През 2020 г. влязох в армията и там започнах да се състезавам. Инструкторите ми предложиха да опитам да бягам маратон. От тогава това правя", разказва тя. 

Проблемът не е, че Кинза е бавна на фона на нейните конкурентки, които са световни звезди. Тя просто е свикнала да бяга при други условия.