на живо

Сена се изчисти за ден! Десетки спортисти плуват в нея! (ГАЛЕРИЯ)

Французойка триумфира в дискусионния триатлон при дамите

Reuters
 

Сена е чиста! Само за няколко часа замърсяванията на емблематичната за Париж река достигнаха такива нива, че организаторите на олимпийските игри да позволят на 55 дами да се гмурнат във водите ѝ. 

Французите със сигурност са си отдъхнали, след като днес (31 юли) бе разрешен може би най-заплетеният казус на най-важния спортен форум - къде ще се проведе триатлонът? 

Първоначалните планове бяха плуването да се случи в Сена, но до късно вчера реката не беше годна за... каквото и да е. Нивата на замърсяване и наличие на опасната бактерия ешерихия коли, която се открива най-често във фекалиите, бяха опасни. Въпреки вложените над 1,4 млрд. евро от страна на френските власти за почистването на реката!

Снимка: Reuters

Тази сутрин обаче положението е различно и триатлонът при дамите стартира. Дори вече приключи! При това с триумф на Франция! 

 

Златният медал отиде при Касандра Богран. Водачката в световната ранглиста се справи най-добре с тежката комбинация от 1500 метра плуване, 40 километра колоездене и 10 километра бягане за 1:54.55 час. 

Снимка: Reuters

На втора позиция с изоставане от 6 секунди завърши Жули Дерон от Швейцария. Трета е Бет Потър от Великобритания с пасив от 16 секунди.

Темата "Сена" продължава да е на дневен ред, тъй като днес (31 юли) се провежда надпреварата при мъжете, а на 5 август е смесеният старт. 

Снимка: Reuters