на живо

Сензацията Дикеч пред bTV: Изглеждах спокоен, а вътре в мен се вихреше буря

"Нямам куче, а котка. Изписаха се много фалшиви неща", заяви турският стрелец, който впечатли цял свят

 

Ако попитате хората с какво свързват олимпийските игри в Париж, много вероятно е да ви кажат неговото име. Турският стрелец Юсуф Дикеч се превърна в сензация в първите дни на най-важния спортен форум, като на финала на 10 м въздушен пистолет, микс той показа огромно спокойствие!

С ръка в джоба, без специални очила и лещи, само с тапи за уши, Дикеч бързо се превърна в любимец на целия свят. Той изпусна златото, но спечели възхищение и милиони фенове! 

Снимка: Getty Images

Ексклузивно пред bTV турският олимпиец даде едно от първите си интервюта след като придоби световна слава. 

 

"Спокойно" и сякаш "на уж". Побъркахте мнозина с представянето си на Олимпиадата. Какво обаче стои зад това?
Ю. Дикеч: Макар и да изглежда, че стоя спокойно, там вътре в мене се развихряха бури. Бях много развълнуван, имаше голямо напрежение. Но това, че изглеждам спокоен се дължи на факта, че се занимавам с този спорт от години. Близо 24 години! Това ми е пета Олимпиада. И заедно с всяко участие в предишни състезания се научавам да потискам притеснението.

Снимка: Getty Images

Едно от впечатляващите неща беше, освен аурата ви, стойката ви, на стрелец с ръка в джоба. Медал с ръка в джоба, защо?
Ю. Дикеч: Разбира се. Да, държа ръката си в джоба. Не беше обичайно поведение за това състезание. И в социалните мрежи някои приятели коментираха, че ръката ми е в джоба. Така беше и преди 11, 12 години когато станах първи. На световното също бях в същата стойка. В тази позиция съм, откакто съм започнал да стрелям. Причината е, че така тялото ми е по стабилно, за да запазя равновесие, затова така го правя.

Много се изписа за вас. От семейното ви положение, до това, че си искате кучето. Имате ли куче въобще, каква е истината?
Ю. Дикеч: За съжаление тези коментари са фалшиви. Нямам куче, няма и такава тема. Аз имам само една котка и затова другите неща, които са изписани са фалшиви или от фалшиви профили, открити на мое име.

Снимка: Getty Images

Как избрахте стрелбата?
Ю. Дикеч: Първо се занимавах с борба 6 години, но поради причини, които не зависеха от мен, се наложи да оставя борбата. Да се занимавам със стрелба е изцяло случайно нещо, после разбрах че имам талант, но даже понякога и таланта не върши работа. Много усилено работих и след 2 години станах шампион на Турция. След като станах шампион, разбрах, че ако се постарая повече и работя повече мога да стана по-успешен и продължих по този път.