на живо

Шампионът Рамазанов: Медалът е общ - на България и Русия (ВИДЕО)

Велико Търново посрещна олимпийския си първенец с хляб, сол и мед

 

Олимпийският шампион в борбата в категория до 86 кг, свободен стил Магомед Рамазанов бе посрещнат като герой във Велико Търново. 

Роденият в руската република Дагестан спортист приема старопрестолната столица за свои дом, след като в началото на 2024 г. получи българско гражданство и възможността да участва на олимпийските игри, представяйки страната ни. 

Снимка: Светослав Стоянов

Рамазанов спечели титлата в Париж, побеждавайки на финала шампиона от Рио 2016, сребърен медалист от Токио 2020 и трикратен световен първенец Хасан Язданичарати. Във Велико Търново той заяви, че медалът му е и български, и руски.

"Мисля, че този медал е общ. България ми даде възможност да участвам на олимпийски игри. В Русия ситуацията е такава, че не мога да участвам. Там съм тренирал дълги години, но България ми даде този шанс, затова медалът е общ", каза Рамазанов.

 

Още вчера (12 август) при пристигането си на летището в София той заяви, че иска и след края на кариерата си да остане в България и да работи тук.

Снимка: Светослав Стоянов

"Дори и преди да спечеля отличия, отношението към мен беше чудесно. Сега, с тези емоции, още повече. Благодарен съм за всичко. Особено като виждам радостта на децата. Надявам се това да бъде и допълнителна мотивация за тях - да имат цели, които да достигнат", заяви борецът и добави:

 

"Тук ми харесва и климата, и хората. Всички са добронамерени. Бих живял тук."