на живо

Светлана пред bTV след мача: България, обичам ви! (ВИДЕО)

Първи думи след загубата от тайванката

 

Българската боксьорка Светлана Каменова благодари за подкрепата на цяла България минути след като слезе от ринга в Париж.

Тя загуби на четвъртфинал в своята категория до 57 кг срещу набедената за мъж тайванка Лин Ю Тин. Мачът предизвика скандал, не само защото беше тежък и изпълнен с редица неспортсменски действия. След него Каменова отказа да поздрави победителката. 

Треньорът ѝ Борислав Георгиев пък изрази недоволство от съдийските решения и излезе с надпис "Аз съм ХХ! Спасете женския спорт!".

"Благодаря на всички за подкрепата в България! Обичам ви! Усетих всичко това на ринга! Нямам думи да изкажа благодарностите си! Малко са. Обичам ви!", каза Светлана минути след това в живо включване на Фейсбук страницата bTV Спорт. 

По-късно пред нашата камера тя сподели.

"Няма какво да се коментира... Всички видяха какво се случи. Видяха какво показах, няма смисъл от думи... След края на втория рунд каза на треньора: "Сваляй ръкавиците, няма смисъл.." Но той настоя да продължа. Имам му пълно доверие.

 

Не смятам, че се съм направила нещо неправилно. От МОК са взели решение, но аз смятам, че някои от представителите имат физическо превъзходство пред други. Няма равенство в спорта. Важно беше да се кача на ринга и да играя. Истината ще излезе.

Ако бойкотираш - ще кажат, че те е страх, ако се качиш - ти си луд - няма средно положение.

Има си ръководства за тези неща, те ще решат какво ще се случва в бъдеще. Ще си почина няколко дни. Прекалено ми е емоционално в момента, все пак съм жена...", не скри емоциите си Каменова.

 

Тайванката и Имане Хелиф от Алжир са със спрени права от Международната боксова асоциация (IBA). Миналата година те бяха дисквалифицирани в разгара на световното първенство в Индия заради резултати от тест, определящ пола.

Снимка: Lap.bg

Тогава президентът IBA Усман Кремльов лично съобщи в своя профил в Телеграм, че двете са биологични мъже с XY хромозома. Резултатите обаче не са публикувани и до днес.

Халиф и Лин се състезават в женския бокс от години, включително на предишните олимпийски игри в Токио. МОК ги допусна до Париж 2024 с мотива, че по паспорт са жени и няма доказателство да са променяли пола си.

Именно на световното в Индия миналата година Каменова загуби от Лин на четвъртфинал. Вследствие на дисквалификацията на българската боксьорка беше връчен бронзов медал.