на живо

Гриша Ганчев: Отказвам се от ЦСКА, ако не започна стадиона до година (ВИДЕО)

Новото съоръжение ще ни струва 45 млн. евро, разкри собственикът на "червения" клуб

Заплетеният казус около ст. "Българска армия" може да накара собственика на ЦСКА Гриша Ганчев да напусне клуба. Това призна самият той при гостуването си в предаването "120 минути" по bTV.

Ганчев все пак изрази надежда, че при новото правителство може да бъде намерено компромисно решение на ситуацията и за спортните зали, и за стадиона на ЦСКА, така че неговата реконструкция да бъде реализирана до края на 2023 г. Тя ще струва 45 млн. евро, а бизнесменът разкри подробности около проекта.

"Червените" са си били винаги в окопа, и то не от вчера, а от 30 години. Аз не знам на кого толкова пречи този клуб, като има толкова голяма фенска маса и все пак той е социален феномен... Откакто сме с Инджов и Стоичков в ЦСКА, в началото само давахме, но в последните 2-3 години горе-долу се изравняват нещата, защото спазваме строга финансова дисциплина и си имаме бюджет, който изпълняваме.", започна Ганчев.

"Клубът се самоиздържа на едно 80-90%. Капиталът на дружество "Сердика спортни имоти" е 115 млн. лв. Стадионът на ЦСКА е оценен на 23,7 млн. лв. - 20,6% от целия капитал. 98% от загубите на дружеството, казва сегашният министър, че са от наема на ЦСКА, който не е платен. Сега той наистина не е платен - 2,5 млн."

"В самия договор го има записано, че парите от наема се реинвестират в стадиона. От този капитал 100 млн. - 20 млн. ползва футболният клуб. Другите 80 млн. ги ползват други хора сигурно. Къде отиват тези пари и в какво се инвестират? Ние нямаме подписан протокол още какво сме инвестирали. Не искаме да даваме пари на някакво си дружество, за да може някой да ги източи. Мотахме се толкова време със стадиона и вместо да го направим за 32-33 млн. евро., сега ще е 45."

Ганчев показа и проекта за новия стадион на ЦСКА, който ще струва 45 млн. евро. Съоръжението е с капацитет от 15 000 седящи места, 18 000 с правостоящите. Инвеститорите са трима - той, Юлиан Инджов и друг, чието име собственикът на ЦСКА не сподели, като стадионът ще бъде финансиран и от фонд.

"За стадиона министерският съвет изкара навремето едно решение, което трябва да стане публично-частно партньорство. Означава, че инвеститорите ще дадат част от парите, ще си апортират стадиона и Панчарево и започва да се строи. Въпросът е, че министерството се мотае две години да прави оценки. Правиха една, която струваше 35 млн., после правиха 28 млн., а реално техните съоръжения струват 17 млн... Дойде ковид кризата и се замотаха нещата, но вече сме готови."

"С всички сме се договорили. Със "зелени", "пембени"... и нито едно дърво няма да отрежем. Наели сме фирма, която да направи реконструкция на стадиона. Пистата изчезва. Ние не искаме да ощетим държавата, а заедно да направим нещо. Сроковете са описани - 2023 г. в края трябва да е готов."

"В последните десетина години държавата се превърна в територия. Обитава се от стадо макаци, не е по Станислав Лем, не е фантазия това нещо, главният макак обладава по пряк или косвен начин цялото стадо, за всичко трябва да се пита той. Щом на народа му е било добре… Стоим, чакаме, отбраняваме се и това е, да се случи нещо по-добре, но това е минало, вече има нова вълна. Виждам, че на народа му се иска да се случи нещо друго. Скоро време ще има ново правителство, дано има свобода на бизнеса. Очаквам да се случат много хубави неща за държавата, защото младите хора много ме кефят - диалогични, много образовани, не са измамници, предполагам. Крайно време беше младите хора да поемат властта, явно на поколението на 90-те години му дойде краят. Бизнесът има нужда да не го рекетират. Държавата трябва да помага, а не да пречи!"

"Дано да стане по-бързо правителството, за да можем да отидем да си уредим отношенията с държавата един път завинаги. Това е моята последна кауза в моя нещастен животец. Единственото, което ще ме откаже от ЦСКА е ако до една година не мога да започна да строя стадион. Аз съм взел решение и се отказвам от бизнеса в България, напечелих се. Дано да се е изяснило на цялата цесекарска общност за какво иде реч.", завърши Ганчев.