на живо

24 секунди не достигнаха за успех на Маратона под 2 часа (ВИДЕО)

Постижението на олимпийския шампион Елиуд Кипчоге няма да бъде зачетено за нов световен рекорд

Getty Images

24 секунди! Точно толкова разделиха мисията "Маратон под 2 часа" от исторически успех.

На писта "Монца" в Италия олимпийския шампион от Рио де Жанейро Елиуд Кипчоге спря хронометрите на 2:00:24 и остана на много малко от историческо спортно постижение.

Събитието беше организирано от спортния гигант "Найк", а в него участваха трима от най-добрите бегачи в историята на спорта - Кипчоге, двукратният победител в Бостънския маратон Лелиса Десиса и световният рекордьор в полумаратона Зерсенай Тадесе.

За тримата бяха създадени всички необходими условия, за да успеят да преминат дистанцията за по-малко от 2 часа - климат, терен, надморска височина и настилка. Най-бърз беше кениецът.

Неговото постижение обаче няма да бъде записано като нов световен рекорд. Така върховото постижение ще остане на сметката на неговия сънародник Денис Кимето, поставено на Берлинския маратон през 2014 г. - 2:02:57 ч.

"Вярваме, че ако рекордът на двучасовата мисия падне, ще паднат и рекордите на традиционните маратони. Хората ще бягат по-бързо, така че очакваме и вярваме, че подобно нещо ще се случи", каза преди бягането Брад Уилкинс, който е част от изследователския екип на "Найк"