на живо

48-годишен българин представя Австралия на игрите в Рио

Мартин Маринов спечели квота след само два месеца тренировки

Getty Images

48-годишният състезател по кану-каяк Мартин Маринов ще бъде част от тима на Австралия за предстоящите Олимпийски игри в Рио де Жанейро. Българинът, който е бронзов медалист от Сеул`88 година и от Барселона`92, спечели две от дисциплините в националния шампионат на Австралия.

Снимка: Getty Images

Инициатор на неговото участие в състезанията е бившият му партньор на двойка каяк - унгарецът Ференц Шекшарди. Именно заедно с него българинът спечели първо място на 1000 метра двуместен каяк.

Снимка: Getty Images

Следва съревнование в едноместната дисциплина, където Маринов се справя без проблем с конкуренцията на доста по-млади от него състезатели. Двете победи осигуряват на него и Шекшарди участие на тазгодишните игри след само два месеца активна тренировка.

Всъщност мечтания от всички спортисти форум не е ново предизвикателство за Маринов. Освен участието с българския тим на игрите в Сеул, Барселона и Атланта като състезател, той постига значителни успехи като треньор.

Снимка: Getty Images

Маринов ръководи австралийския национален тим на две Олимпиади. В Пекин състезателите му печелят 3 бронзови медала и 1 олимпийска титла, а в Лондон четворката каяк отново грабва златото.

Игрите в Рио ще са пети в състезателната кариера на българина, който може да се похвали и с титлата "Мистър България 1993" в актива си.