на живо

Алонсо изпробва овала на Индианаполис (ВИДЕО)

След час испанецът обяви "Това е само началото"

Пред погледа на три поколения Андрети – Марио, Майкъл и Марко, днес Фернандо Алонсо направи първия си тест на овала на Индианаполис Мотор Спидуей. Двукратният световен шампион във Ф1 ще опита да спечели Инди-500 при първото си участие там на 21 май.

Оранжевият Макларън с №29 бе в ръцете на Алонсо точно един час, с малки прекъсвания за фини настройки по колата. Следвайки стриктно предварително набелязаната с шефа на тима Майкъл Андрети програма, Нандо постепенно вдигна темпото, а към края на сесията дори пробва да влезе в опасна ситуация, като настъпи вътрешната ограничителна линия на трасето и накара присъстващите да изтръпнат. Класата си каза думата и той докара болида невредим в питлейна. Майкъл Андрети сподели:

„Днешната сесия бе перфектна. Той не прави огромни крачки, това са бебешки, първи стъпки, но той точно спази всичко, за което бяхме говорили предварително. Целта му днес бе да свикне с колата. Сега с Марко ще коментират техническите показатели.”

В най-бързата си обиколка испанецът стигна до 354 км/ч и пред телевизионната камера призна:

„Беше забавно. В началото бе трудно да постигна минималната скорост, но на следващия етап вече се почувствах добре. След няколко обиколки започнах да усещам колата, но за момента все още ме кара колата, а не аз нея. Наистина, вече се чувствам по-комфортно вътре, не само заради скоростта и навъртените обиколки. След 40-тина тура вече откривам точната състезателна линия, качването и свалянето на скоростите, коя предавка да използвам в завоя и да, за момента всичко изглежда добре.”

На въпрос дали са се оправдали очакванията му и дали е същото като в симулатора, Алонсо отвърна: „В симулатора получаваш почти реалистична представа какво би могло да бъде, как се случват нещата, но усещането в реалната кола е наистина уникално. В завоя трябва да си на пълна газ, засега нещата вървят добре. Отборът ме подкрепя изключително. За 50 тура стигнах до 220 мили в час, но това е само началото”.

Победителят от 2016 в Инди-500 Александър Роси, който е бивш пилот от Ф1 и спечели на Индианаполис още в дебюта си, също бе на трасето и удари рамо на Алонсо:

„Той е двукратен световен шампион във Ф1 и въобще не се съмнявам, че ще се адаптира бързо. Той е в групата невероятни пилоти, за които няма проблеми на никое трасе, с прекрасни пилотски умения.”

Дъг Боулс, президент на Индианаполис Мотор Спидуей, също е доволен от вниманието, което световните медии отделиха на дебюта на Алонсо на прочутия овал. Според него от този интерес печелят всички – и отбора, и пилота, и спорта. Мнозина наблюдаваха първите километри по овала на Фернандо Алонсо и в интернет, като само за 55мин от началото на сесията зрителите нараснаха над 73 хиляди.

Тагове: