на живо

Американски анализатор предвиди три олимпийски медала за България

Страната ни ще е на 50-то място в класирането с едно сребърно и две бронзови отличия

Getty Images

България ще бъде на 50-то място в класирането по медали на олимпийските игри в Рио де Жанейро с едно сребърно и две бронзови отличия, сочат предварителните прогнози, изготвени представителя на американската компания за анализиране на спортни постижения "Грейсноут" - Саймън Глийв.

Според него, на първо място в класирането ще бъде олимпийският отбор на САЩ със 102 медала при 42 златни, докато Китай и Русия ще бъдат втори и трети.

Според програмата за изследване на спортни резултати и моментната форма на състезателите, единственото сребро за България ще бъде спечлено от ансамбъла по художествена гимнастика.

Предварителните прогнози сочат, че българките Михаела Маевска, Ренета Камберова, Цветелина Стоянова, Цветелина Найденова и Християна Тодорова ще изостанат в класирането само от руския ансамбъл.

"Грейсноут" очаква другите два медала, в случая бронзови, да бъдат спечелени от Антоанета Бонева в дисциплината 10 метра пистолет и от Станимира Петрова в категория до 51 килограма на турнира по бокс за жени.

"С оглед на класирането по медали, картината на олимпийските игри няма да се различава коренно от прогнозираното. В момента обаче е малко по-сложно, защото не знаем руснаците с колко спортисти ще бъдат на олимпийските игри в Рио де Жанейро", каза Глийв, който през 2012-та година, с по-стара система, прогнозира с разлика от четири отличия резултатите на 16 от отборите в топ 20.