на живо

17 антидопингови агенции искат Русия да бъде изхвърлена от Пьонгчанг 2018

НАДО обвини МОК, че не е предприел по-сериозни действия срещу Русия

17 водещи антидопингови агенции поискаха Русия да бъде изхвърлена от зимните олимпийски игри в Пьонгчанг през 2018-а. 

Група от Национални антидопингови организации (НАДО), сред които тези на САЩ и Великобритания, настояват страната да бъде наказана заради доказаното манипулиране на резултати от Сочи 2014 и продължаващото проваляне в опитите да се изчисти руският спорт от допинг.

По-малко от пет месеца преди старта на игрите, тази група твърди, че Международният олимпийски комитет (МОК) е "отказал да държи Русия отговорна за един от най-големите скандали в спортната история, застрашаващ чистите атлети и бъдещето на олимпийското движение".

"Спортните лидери на страната и нейните организации не трябва да получават акредитации за олимпийските игри, когато те нарушават правилата и ограбват чистите атлети", се казва в официалното съобщение на НАДО.

Снимка: Reuters

"Злоупотребата с тази руска допингова криза накара спортистите по света да се чудят дали от глобалните антидопингови разпоредби има ефект и дали тяхното основно задължение да осигуряват право на чист спорт се спазва", се казва още в изявлението.

Под съобщението стоят подписите на антидопинговите агенции на Австралия, Канада, Дания, Финландия, Франция, Германия, Япония, Норвегия, Швеция, Великобритания и САЩ.

През 2015 г. доклад на Световната антидопингова агенция (УАДА), изготвен от проф. Ричард Макларън, уличи повече от 1000 руски атлети от над 30 спорта в участие в мащабна програма за взимане на допинг в периода 2011-2015 г.