на живо

Арести в олимпийския комитет на Кения заради проблемите в Рио

Трима служители са задържани от полицията в страната

Getty Images

Трима служители на олимпийския комитет на Кения бяха арестувани във връзка с проблемите в организацията на делегацията в Рио.

Полицията в страната съобщава, че е задържала генералният секретар Франсис Пол, както и шефа на мисията в Рио Стивън Сой и неговия заместник Джеймс Чача.

Спортистите на Кения се прибраха от олимпийските игри с 13 медала - 6 златни, 6 сребърни и 1 бронзов. Въпреки това състезателите на страната имаха доста проблеми с липсваща екипировка и резервацията на самолетни билети.

Най-голям проблем за олимпийския комитет на страната обаче е допингът. Преди заминаването за Рио над 40 атлети бяха уличени в употреба на забранени вещества. Подобно деяние беше криминализирано през април, за да може страната да избегне забрана за участие на олимпийските игри.

По време на форума в Рио един от треньорите на кенийските спринтьори беше изпратен обратно в родината си заради обвинения, че е опитал да се представи за един от атлетите по време на допинг тест. Мениджърът на тима също беше отзован. Той беше заподозрян, че е предупреждавал състезателите за предстоящи тестове за забранени вещества срещу пари.

Двамата твърдят, че са невинни по тези обвинения.

Спортният министър на Кения Хасан Варио е наредил проверка по случая. Резултатите от нея ще бъдат оповестени до края на септември.