на живо

Атанас Скатов покори най-високите върхове на всички континенти

Преди ден българският алпинист се изкачи и на връх Денали в Аляска

Алпинистът Атанас Скатов стана първият българин, завършил предизвикателството "Седем върха". В 16:00 ч. местно време на 20 юни той покори Денали (Аляска, 6197 метра) - най-високият връх в Северна Америка.

Така българинът е стъпвал на всички най-високи върхове на седемте континента. Той стана и първият веган в света, постигнал тази цел.

Той започна проекта през 2013 г. с изкачването на 2 от тях - връх Килиманджаро (Африка) и връх Елбрус (Европа). Последваха нови 4 изкачвания - връх Аконкагуа (Северна Америка), връх Еверест (Азия), връх Карстенц-Пирамид (Австралия и Нова Зеландния) и връх Винсън масив (Антарктида) през 2014 година.

Само в рамките на 34 дни той успя да изкачи 3 върха на 2 континента - два осемхилядника: Лхотце (8516м) на 16 май и Еверест (8848м) на 22 май, както и континенталния първенец на Северна Америка.

"Чувствам се отлично и съм много щастлив, че успях да завърша този толкова важен за мен проект. Целта ми беше да го направя веднага след Хималаите, за да се възползвам от климатизацията си там. Уморен съм, но и доволен, от това да бъда първият българин стъпил на най-високите континентални първенци на света", сподели Скатов по сателитния си телефон минути след изкачването на върха.