на живо

Австралиец твори волейболна история

fivb.com

Австралийският волейболист Томас Едгар влезе в историята на волейбола, подобрявайки рекорда за най-много отбелязани точки в мач между национални отбори.

Тази сутрин на турнира Световна купа, който се провежда в момента в Япония, Едгар успя да запише срещу името си цифрата 50 и да помогне на "кенгурата" да спечелят срещата си срещу Египет с 3:2 (23:25, 26:24, 25:23, 20:25, 15:13).

Снимка: fivb.com

Досегашният рекорд се държеше от шведа Фредерик Густавсон, който по време на световна квалификация преди две години направи 44 точки за тима си срещу Беларус. Едгар успя да запише 47 успешни атака и 3 блокади. Никой от другите му съотборници не направи дори двуцифрен актив. За Египет Ахмед Абделхай направи 30 точки.

Снимка: fivb.com

Впечатяващите активи обаче не помогнаха на двата отбора да се изкачат в класирането и останаха на предпоследните места във временното класиране. С пълен актив от точки (12) продължава да бъде тимът на САЩ, следван от Световния шампион Полша с 11. Първите два отбора в класирането ще вземат Олимпийски квоти.