на живо

Българските таекуондисти се завърнаха с 9 медала от Северна Корея (ВИДЕО)

България зае четвърто място по медали в общото класиране

Българските национали се завърнаха с 9 медала от световното първенство за мъже и жени по таекуондо ITF (неолимпийска версия), което се проведе в столицата на Северна Корея Пхенян.

"В общото класиране на световното първенство сме четвърти с два 2 медала, 2 сребърни и 5 бронзови отличия. На първо място традиционно са корейците, втори са Русия. Разминахме се на два бронзови медала от третото място, което зае отборът на Чехия", каза президентът на федерацията по таекуондо ITF Марио Богданов.

 

"Там се е зародило това бойно изкуство и за всеки един от нашите състезатели да спечели златен медал е върхово постижение. За момента най-голямото първенство за таекуондистите е световното, а не олимпийски игри", добави Богданов.

"Като на всяко състезание не е лесно, конкуренцията е голяма. Имаше доста участници", каза световният шампион Йордан Стаев.

Другият ни златен медалист - 19-годишният Николай Петков, разкри, че благодарение на таекуондото е преодолял заболяване като малък: "Започнах да тренирам на 6-годишна възраст, защото имах бронхиална астма и трябваше да се запиша да спортувам. Това бе един от малкото спортове в родния ми град Етрополе и много ми хареса".

Повече в следващото видео: