на живо

Бербатов: Искам да играя на високо ниво поне още две години

Нападателят изяви желание да се завърне в Англия

Getty Images/Guliver Photos

Димитър Бербатов обяви че се надява да играе футбол на високо ниво поне още две години, след което може да прекрати състезателната си кариера. 34-годишният нападател в момента е без клуб, след като договорът му с "Монако" изтече. Все още не е ясно къде ще се насочи, но неговото желание е да заиграе отново във Висшата лига на Англия. 

"Бих желал още две години да поиграя футбол на високо ниво. Поддържам един стандарт на живот и се грижа за себе си, храня се правилно, тренирам правилно. Човек се познава най-добре сам. Така че мисля, че още две години би било добре да поиграя футбол. Разбира се, някой път желанията се разминават с очакванията. Но към момента се чувствам много добре и искам още две години да съм в големия футбол", каза Бербатов в интервю за "24 часа". 

Бербатов вече се подготвя за момента, когато ще трябва да спре с футбола, въпреки че му се иска да има спортното дълголетие на играчи Райън Гигс, Паоло Малдини и Хавиер Санети. "Но те са единици. Кой не иска да играе толкова дълго футбол? Това е, което си правил цял живот и обичаш да правиш. И изведнъж идва мигът, когато вече не можеш да го правиш на високо професионално ниво. Затова при много футболисти се стига и до депресия след края на кариерата, появяват се семейни проблеми. На определения футболист му е трудно да възприеме, че просто всичко свършва. А ти не си подготвен и си като ударен с парцал, чудиш се какво става. Аз затова се опитвам лека-полека да се подготвям и за идването на този момент."

В момента най-голям интерес към Бербатов има от новака във Висшата лига "Борнемут" и гръцкия шампион "Олимпиакос. "Толкова години съм играл в Англия, толкова добре се чувствам там и би било нормално човек да иска да продължи на това място. Аз винаги съм харесвал Англия. Футболът там ми харесва, постигнал съм най-големите си успехи там, всички гледат Висшата лига. Ако има предложение от английски клуб, хората винаги са добре дошли."

"Но като има предложения от други държави, на никого няма да казваме "не". Ще изслушаме всички, дори и споменатите Гърция, Катар, арабските страни. Аз съм на такъв етап от кариерата си, че няма да играя футбол още 20 години. Така се стича животът на футболистите. И когато си в напреднала възраст и има оферти от арабските емирства, е нормално да се замислиш. От една страна, финансовите условия са много добри, от друга, годините предполагат да отиваш и в тази посока. Но лично аз се чувствам отлично. Във форма съм. Дори в свободното си време продължавам да тренирам. Направил съм име, което говори доста във футбола. Така че, без да изключвам нищо, харесва ми Англия и английският футбол. Но се работи по всички направления и варианти", каза още Бербатов. 

Той се надява бързо да се стигне до договор с нов клуб, но вече е свикнал и с варианта това да се случи в последния момент. "Ясно е, че където аз искам да отида, трябва да поизчакаме повече. На други места, където ме искат мен, аз предпочитам те да изчакат повече. Все нормални неща. Но се надявам много преди края на трансферния прозорец да съм намерил правилното решение, за да мога да започна пълноценна подготовка и всичко да е в нормален ритъм. А не да чакам, както винаги, последния момент. Макар че и това е опция. Вече съм свикнал."

През изминалия сезон, в който носеше екипа на "Монако", Бербатов изравни рекорда на Христо Стоичков за български футболист с най-много голове в европейските турнири - по 34. "Сега тези, които идват след нас, трябва да се опитат да ни надминат. Хубаво е, когато имаш компас, както аз съм имал Стоичков и съм се опитвал да следвам неговия път и постиженията му, които едва ли някой българин ще стигне скоро."

"Момчетата, които играят в Европа, нека си поставят още една цел - да пробват да задминат Стоичков и Бербатов. Поне да се опитат. Аз съм се опитал, ето - изравнили сме се. Може и да го мина. Затова са рекордите, да се подобряват. Ако имам шанс, ще се случи. Ако не - не, после да идват следващите. При рекордите всичко е до време, твоето минава, идва времето на някой по-добър", заяви Бербатов. 

От младите български футболисти най-добро впечатление му прави Ивайло Чочев с изявите си в "Палермо". Последният български мач, който е гледал, пък е победата на ЦСКА срещу "Литекс" с 3:1 от последния кръг на А група. Вярва, че националният отбор може да се класира за европейското първенство във Франция през 2016 г. 

"Трябва да се вярва, иначе няма да стане. Италия и Хърватия са ясни, отбори с много качествени футболисти. Но гледах мачовете срещу тях и не мисля, че им отстъпваме по много показатели. Трябва да им имаме уважението и респекта, но страх от тях - никога. Като излезеш на терена, страхът няма място с теб. Имаме добри и талантливи момчета. Искрено се надявам да продължат в развитието си - своето и на националния отбор на България."

"Гледах репортаж от мача с Турция. Лоша загуба за отбора, но нищо притеснително според мен. Не е нужно да се напада, когото и да е. Все пак контролите са затова, за да се видят грешките, ако има такива. А в този мач ги имаше. И трябва да се коригират в следващия. Да се стига до крайности заради една контрола не е правилно. Момчетата трябва да се подготвят за следващата среща, без да се натоварват с излишни мисли по вече минал мач. И да са напълно подготвени за предстоящия с Малта. Както казах, имаме добри футболисти и аз мисля, че те имат добро бъдеще. Стига, разбира се, всеки да иска да се развива и да стигне колкото може по-далеч в професията си. Амбицията, желанието за успех е важен фактор за това. И както е казал Мохамед Али: "Те трябва да имат уменията и волята. Но волята трябва да бъде по-силна от уменията", завършва Бербатов.