на живо

Братовчедът на Антъни Джошуа бди за неговата охрана

Бившият боксьор Бен Илейми не дава пиле да прехвръкне покрай световния шампион

Mark Robinson and Dave Thompson/Matchroom Boxing

Кой се грижи за сигурността на Антъни Джошуа - човека, срещу когото Кубрат Пулев се изправя в сблъсък за четири от общо петте шампионски пояса по бокс в тежка категория в събота вечер (12 декември) в Лондон?

Отговорът на този въпрос звучи по роднински категорично: с тази тежка задача денонощно е натоварен неговият братовчед Бен Илейми. Бившият боксьор е шеф на охраната на Джошуа и e негов бодигард №1 вече няколко години поред.

33-годишният британец, чиято професионална кариера на ринга се побира едва в три двубоя (две победи, едно равенство), е считан за един от най-приближените хора в живота на Джошуа. Именно той запалва искрата по бокса в него, а освен това, двамата дебютират заедно при професионалистите през 2013 г.

Бенга, както го нарича Джошуа, не се е боксирал след равенството през 2013 г. Не е ясно защо той решава да свали ръкавиците и да се превърне в сянката на своя далеч по-успешен от него роднина, но е факт, че Джошуа не прави нито стъпка, ако братовчед му (обикновено с добре прикрито лице) не е зад гърба му. Обичайна гледка за всички в света на бокса и във Великобритания е как бодигардът проправя път на шампиона на всеки вход, преди всяко негово излизана на ринга или на кантара, за среща с медии и фенове.

33-годишният охранител е неотлъчно до носителя на поясите във версии IBF, WBA, WBO и IBO и от мига на настаняването на целия щаб на Matchroom Boxing в хотел „Хилтън Уембли“, в който е организиран и т.нар. „балон“ на сигурността, до който не се допускат никакви външни лица, включително и български журналисти. Стаята на Илейми е до тази на Джошуа на четвъртия етаж на сградата, като целият етаж е блокиран за щаба на първенеца на планетата, който наброява над 50 души.

И досега братовчедите често си организират спаринги, за които Бен Илейми признава: „Чиста война, без никаква милост.“

Именно Бенга влиза в ролята на основен спаринг-партньор на Антъни през есента на 2017 г., когато Кубрат Пулев се оттегли поради контузия от тогава насрочената среща за световната титла между тях в Кардиф. Бен е висок точно 182 см и физиката му е досущ като на влезлия като заместник на Пулев в мача французин Карлос Такам.

Снимка: Mark Robinson and Dave Thompson/Matchroom Boxing

Едно е сигурно. Заради драконовските мерки за сигурност и безспирните игри на нерви от промоутъра на Джошуа - Еди Хърн, с които той ще държи до последно българските медии далеч от своя клиент, ние едва ли ще имаме шанс да видим на живо двамата братовчеди по коридора на хотела. Нищо, че и ние сме негови гости и не делят едва два етажа. Това обаче със сигурност ще се случи в събота вечер в „Уембли арина“.

 

Снимка: Mark Robinson and Dave Thompson/Matchroom Boxing