на живо

Чех стана европейски шампион по модерен петобой в София (ВИДЕО)

Единственият българин с квота за олимпийски игри Димитър Кръстанов завърши на 20-о място

По изключителен начин завърши европейското първенство по модерен петобой в София за мъже и жени. В края на днешния ден бяха раздадени последния комплект медали при мъжете – индивидуално.

Титлата спечели чехът Ян Къф , който стана шампион сантиметри преди финалната линия. Последната обиколка водач с перфектна стрелба бе Робърт Каза от Унгария, но невероятен спринт на Къф лиши унгареца от златния медал.

Публиката на спортен комплекс „Дианабад“ в София стана свидетел на нещо невиждано през последните години в петобоя. Много рядко златния медал се е решавал в последните сантиметри, но сега това се случи и заслужено Къф си тръгва с победата от България.

Бронзът е за Рикардо Де Лука от Италия, който тръгна от 26-та позиция, но със силно бягане и стрелба попадна в призовата тройка на турнира.

Двамата българи, които се класираха за финала - Димитър Кръстанов и Дениз Колев, завършиха съответно на 20-0 и 35-о място. 

Димитър Кръстанов, който е единственият българин, който ще представя България в модерния петобой на олимпийските игри в Рио де Жанейро, не бе особено доволен от представянето си на това първенство.

„Не съм доволен лично за себе си поради простата причина, че бях и болен, точно два дена преди самия старт. Полуфиналът мина добре, не мога да се оплача. На финала не бях готов за самата фехтовка, може би психически не бях подготвен както трябва, на плуването физически заради самата болест, но целта ми е олимпиадата", каза Кръстанов.

До началото на игрите в Бразилия Кръстанов ще се готви на родна земя. Той не си поставя конкретни цели за олимпийски игри, но обеща, че ще даде всичко от себе си за едно достойно представяне: "В петобоя всеки може да вземе медал, няма един човек, който да е сигурен за медал. Отивам, за да се раздам и да представя България на най-доброто място, на което може да бъде", добави състезателят по модерен петобой.