на живо

Красивото лице на българския снукър (ВИДЕО)

Пролетина Величкова е сред най-добрите арбитри в спорта

bTV

Пролетина Величкова е първата българска съдийка в снукъра. Вече е със солиден опит зад гърба си, като е ръководила мачове на някои от най-големите имена в спорта. 

"Започнах да гледам снукър още от 6-7 клас, много се запалих. Гледах мачове по цял ден, но сметнах, че като играч нямам бъдеще и затова реших да стана съдия", сподели чаровната Пролетина в интервю за bTV.

Още в самото начало на съдийската си кариера българката е удостоена с честта да бъде арбитър на демонстративен двубой с участието на Рони О'Съливан у нас.

"Беше много, много вълнуващо за мен. Не бях срещала професионален играч на живо и изведнъж ми се наложи да съдийствам на Рони О'Съливан. Бях изключително напрегната, но по положителен начин, не можех да повярвам, че това ми се случва", разкри тя.

Ангажиментите на един съдия по време на снукър двубой започват с нареждането на топките на масата.

"Добрия съдия е невидимият съдия, незабележимият. Трябва да си вършиш работата без да създаваш неудобство за играчите", уточнява Пролетина.

В миналото съдиите в снукъра бяха предимно мъже. Дамите получават все повече шансове да ръководят големите сблъсъци, с което променят стереотипа, че спортът е изцяло мъжки.

Феновете на снукъра у нас ще могат да видят Пролетина Величкова на 19 декември в София, когато в зала "Универсиада" ще се проведе демонстративният суперсблъсък между Нийл Робъртсън и Джъд Тръмп.

Мачът на две от най-големите звезди в снукъра ще бъде излъчен пряко по RING от 20:00 ч.