на живо

Да наследиш шампиона: Бояна Радева и Боян Радев (ВИДЕО)

Внучката на именития български борец Боян Радев се цели към постигането на много успехи в спорта

Те са едно от най-известните семейства в родния спорт. Той е първият двукратен олимпийски шампион на България, а тя е сред големите надежди в ските на България и вече има зад гърба си куп отличия. Това, което ги свързва, е, че са дядо и внучка... и шампиони. Те са Бояна Радева и Боян Радев.

Бояна започва да се занимава със спорт, когато е на 4 години. Тогава баща ѝ предлага да я запишат на ски и... магията се случва. На пистата тя е щастлива, а в гените си носи шампионски дух - онзи, който преди години помогна на дядо ѝ да стане двукратен олимпийски шампион.

"Моята внучка също е наследила това да бъде номер едно и не се примирява с втори-трети места! Не ги смята! И така трябва да остане до края. Или ще стане много голяма, или ще си стане втора-трета!", съветва я дядо Боян.

Той не крие, че наследницата му в спортните среди носи голяма радост на цялото семейство.

"Бояна има един много силен хъс в нея, като спортистка на тая възраст. Тя е много нахакана психически и въобще не ѝ пука. Аз се гордея с нея много и преживявам нейните победи и загуби. Гордеем се с Бояна. Цялото семейство се гордеем. Всички сме подчинени на нейните победи."

Бояна разкрива един от козовете си за успешно начало на кариерата - самообладанието и липсата на притеснение преди старта. А гордият дядо е категоричен, че именно това я прави специална. 

"Големите постижения в спорта са или го можеш, или не го можеш. Или си истински, или си менте. Веднага се показва кой е борец, кой не е борец.", добавя Радев.

Великият Боян Радев пък не крие, че преживява спусканията на своята внучка по същия начин, по който се е радвал на своите олимпийски и световни титли. 

Бояна е наясно, че трудно може да постигне същото, каквото и нейният дядо, но признава, че разказите за големите успехи я мотивират. Все пак тя е уверена, че ще успее да се изравни по постижения с него, защото те са семейство Радеви - родени, за да печелят.