на живо

Да се откажеш на 20 (ВИДЕО)

Любомира Казанова изненада всички с решението си да прекрати състезателната си кариера

bTV

Бронзовата медалистка от олимпийските игри в Рио Любомира Казанова изненадващо обяви, че слага край на активната си спортна кариера. Тя трябваше да бъде единствената грация, която да продължи с новия национален ансамбъл по художествена гимнастика след оттеглянето на златните момичета.

В отвореното писмо 20-годишната Казанова разкри, че на олимпийските игри е играла с фрактура на глезена.

Няколко часа по-късно тя застана пред камерата на bTV и сподели как е взела това трудно решение.

"Преди около две седмици започнах да мисля над отказване заради контузията си и тренировките в залата. Аз обясних и на хората, че не успявам да се почувствам част от новия ансамбъл, така както бях със стария. Не казвам нищо лошо за момичетата, но тренировките са много различни, пък и не всеки състезател може да се впише навсякъде", започна тя.

"Предишната вечер поговорих с родителите ми. Те ми казаха, че искат най-доброто за мен и ще ме подкрепят. Ина Ананиева ми каза абсолютно същото и ми сподели, че още на олимпийските игри е трябвало да се откажа с другите момичета".

Снимка: Любомира Казанова

"Мислех, че глезенът ми е минал, но след като се върнах в залата и започнах да тренирам, болките се върнаха. Отидох на лекар, разбрах, че е бил счупен и е сраснал накриво и докато не се предприемат по-сериозни мерки няма да мине", добави гимнастичката.

Казанова разкри, че в Рио е изпитвала силна болка: "На олимпийските игри не мислех за глезена, пиех много обезболяващи. Тогава емоцията е толкова силна и напрежението е толкова голямо... знаеш колко отговорно е състезанието и затова изобщо не мислиш, че те боли кракът.

Любомира сподели, че се притеснява от реакциите на хората: "Още на европейското първенство разбрах, че освен всички, които ни подкрепят, има и такива, които се опитват да изкарат черните ризи на хората. С това си решение се притеснявам да не започнат да ровят и да обвиняват треньорките ми, които всъщност ми дадоха страшно много и на тях дължа медала си. Искам да срещна разбиране и да не се спекулира, защото не ми беше лесно да взема това решение".

"Аз й казах, че решението си е нейно и животът си е неин. Ние сме длъжни да застанем зад нея", каза баща й Милко.

"Това е начинът ми на живот от 20 години и една такава крачка е доста сериозна. Емоционално е за мен и много ще ми липсва. Искам да благодаря на всички за подкрепата, даваха ни сила и бяха зад нас. Дълбок поклон пред тези хора с големи сърца", завърши Казанова през сълзи.