на живо

Държавата обмисля отваряне на залите за фенове от 1 октомври

Очаква се заповедта да влезе в сила до няколко дни

ММС

Държавата е готова още да отпусне мерките срещу коронавируса и от 1 октомври да отвори залите за феновете на спорта, стана ясно след срещата на спортния министър Красен Кралев с представители на федерациите по волейбол, баскетбол, хандбал, хокей на лед, футзал и водна топка.

"Всички любители на спорта се вълнуват изключително много от това как ще протекат състезанията тази година, особено при колективните спортове. Трябва да направим всичко възможно, поради почти ликвидирания международен календар, да осигурим най-добри условия за провеждане на вътрешните състезания при спазване на всички мерки, които да гарантират здравето на спортистите и на публиката. Аз се надявам, че ще се справим с тази задача и от 1 октомври състезанията на закрито да се провеждат с публика", заяви спортният министър.

На срещата представителите на спортните централи са обсъдили възможността при провеждане на състезания на закрито да се допуска публика при настаняване на зрителите най-малко през 1 седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м., при заетост на местата не повече от 50%.

Зрителите трябва да бъдат със защитна маска или с друго средство, покриващо носа и устата, по време на целия си престой в спортното съоръжение.

Настаняването на журналистите ще трябва да бъде така организирано, че те да нямат пряк контакт със състезатели и да спазват минимум 3 метра дистанция от тях. Самите журналисти ще трябва да спазват и физическа дистанция от 1.5 м помежду си.

В момента действащата заповед на министерството на здравеопазването не позволява на спортните събития - състезателни и тренировъчни в индивидуалните и отборните спортове, да има публика. Разрешени са феновете на открито, като на футболни срещи се допускат до 1000 зрители в сектор или общо до 4000 зрители на мач при спазване на определени изисквания.

Въпреки наредбата, на голяма част от мачовете прави впечатление, че има нарушения, но до наказания не се е стигало.