на живо

Дискриминирани ли са параолимпийците? (ВИДЕО)

Комисията за защита от дискриминация насрочи ново заседание

Комисията за защита от дискриминация насрочи ново заседание за разглеждане на жалбата от страна на спортисти с увреждания срещу Министерството на спорта.

Параолимпийците настояват за равенство със здравите спортисти. Вместо 250 000 лв., шампионът на гюле Ружди Ружди получи 50 000 лв. за титлата си от Рио…

Камери не бяха допуснати да заснемат заседанието по искане на представителите на Министерството на спорта.

Решението дали параолимпийците са били дискриминирани от Министерството на спорта ще стане ясно най-рано след два месеца. Заседанието на Комисията за защита от дискриминация насрочи… ново заседание заради неточно представени документи от двете страни.

„Ние твърдим, че няма дискриминация, защото няма дискриминация" , заяви адвокат Елена Тодоровска (Министерство на спорта).

За параолимпийските състезатели делото не е свързано единствено с финансови дивиденти от изравняването на премиите със спортистите без увреждания: "За нас въпросът е, че искаме да се чувстваме равни с другите хора, дискриминирани сме.", споделя спринтьорът ни Радослав Златанов.

След като параолимпийците внесоха жалба в Комисията по дискриминация държавата отпусна допълнителни 100 000 лв. за спортистите с увреждания с успехи.

„Не знам дали министърът или министър-председателят ги отпусна, но това беше с цел да ни накарат да замълчим, но ние няма да спрем да се борим”, добавя Златанов.

„Имало е опити, не към нас, но към други колеги да се водят разговори да се прекрати делото", казва друг български параолимпиец - Денислав Коджабашев.

Тагове: