на живо

Допинг скандалът в плуването стигна и до световните медии

Разследването на bTV намери отзвук в най-популярния сайт за плувни спортове

Допинг скандалът в родното плуване стигна и до най-големия специализиран сайт за плувни спортове - американския SwimSwam! Материалът, публикуван от Джаръд Андерсън, проследява хронологично разследването на bTV, което продължава.

Преди седмица bTV разкри за три положителни проби за веществото станозолол на талантливите Здравко Баблаков, Светлозар Николов и Благой Панайотов. Първоначално от федерацията заявиха, че предполагат, че момчетата са взели веществото на своя глава. Контрата дойде от обвинените, които застанаха пред камерите ни и разказаха за практиките в националния тим.

Баблаков, Николов и Панайотов са категорични - приемали са само дадените им от треньора Кристиян Минковски и лекаря Любомир Петров хапчета. А те са им били предоставяни в пластмасови чашки, без листовки или кутии.

SwimSwam не пропуска да отрази и записа на bTV, в който президентът на федерацията по плувни спортове Георги Аврамчев убеждава спортистите, че ако е знаел, че има опасност да дадат положителни проби, е щял да ги скрие от допинг проверката.

Споменати са и мненията по случая на две от най-добрите ни плувкини от близкото минало - Екатерина Аврамова и Нина Рангелова. Те споделиха пред нашата камера, че даването на хапчета в чашка не е нова практика и се обявиха в подкрепа на Баблаков, Николов и Панайотов.

Сайтът SwimSwam е популярен зад Океана - има близо 700 000 последователи в социалните мрежи. През 2016 г., покрай олимпийските игри в Рио, попадна в престижна класация на NBS Sports за страници, които спортният фен задължително трябва да последва.