на живо

Допуснаха параолимпийците от Русия и Беларус до игрите в Пекин

Спортистите от двете страни ще участват под неутрален флаг

Спортистите от Русия и Беларус ще бъдат допуснати да участват на параолимпийските игри в Пекин. От МОК обаче решиха те се състезават под параолимпийския флаг, а двете страни да бъдат изключени от класирането по медали. Церемонията по откриването е в петък, а първите стартове са в събота.

Президентът на Международния параолимпийски комитет Андрю Парсънс заяви, че това е възможно най-суровото наказание, предвидено в регламента. "Нашата организация е силно загрижена заради грубото нарушаване на олимпийското примирие от страна на руското и беларуското правителства - коментира той. - Категорично осъждаме тези действия и смятаме, че те не могат да останат незабелязани и без отговор. Трябваше да вземем решение в рамките на новата ни конституция, за да останем политически неутрални".

От Международния параолимпийски комитет посочиха още, че преустановяват организирането всякакви събития в Русия и Беларус до второ нареждане. Възможно е двете страни да загубят членството си в организацията, като подобен ход ще бъде подложен на гласуване по-късно през годината.

"Очаквам всички участници на игрите в Пекин да се отнасят към спортистите от Русия и Беларус по същия начин, както към представителите на която и да е друга страна. За разлика от своите правителства, тези спортисти и официални лица не са агресори и са тук, за да участват в най-големия спортен форум“, призова Парсънс.

Отборът на Украйна също пристигна в Пекин и ще участва на игрите броени дни след като руският президент Владимир Путин разпореди инвазия в страната. През последните дни почти всички големи спортни организации предприеха строги санкции заради войната - изключиха руски спортисти и отбори от състезания и отмениха значими събития като световното първенство по волейбол и старта от Формула 1.