на живо

Китай предаде топката на Италия: Олимпийските игри в Пекин бяха закрити!

Норвегия с най-много медали от 24-ото издание на най-важния зимен спортен форум на планетата

Reuters

Край на 24-ите зимни олимпийски игри! Пекин предаде щафетата на Милано и Кортина д'Ампецо! 

На церемонията на стадион "Птиче гнездо" се състоя атрактивна церемония по закриването на най-важния спортен форум на планетата. Пекин се превърна в първия град, имал възможност да приеме летни (през 2008 г.) и зимни Игри. 

Главен герой в церемонията отново беше снежинката. Именно тя, изобразена като преплетен китайски възел, сложи начало на Игрите. В нея бяха преплетени всички участващи страни, а в средата ѝ гореше олимпийският огън. 

Снимка: Reuters

И този път китайската символика присъстваше с атрактивната церемония. Видяха се зодиакалните знаци по местния хороскоп, прословутите китайски фенери и плачещата върба, която символизира раздяла със скъп приятел. 

Снимка: Reuters

Парадът на нациите беше доста по-къс от този на откриването, а причината беше в строгите мерки срещу коронавирус. Участниците бяха призовани да напуснат страната след края на участието си и по този начин поне 1/3 от страните останаха без знаменосци, в това число и България. 

Снимка: Reuters

Бяха наградени шестима от хилядите доброволци. Те получиха призове от френската легенда в биатлона Мартен Фуркад, който е петкратен олимпийски шампион.

Своите отличия получиха и медалистите в маратонските дисциплини в ски бягането. При дамите златото бе за Терезе Йохауг, а при мъжете - Александър Болшунов.

Снимка: Reuters

Накрая кметът на Пекин Чен Дзин Пин предаде олимпийския флаг на президента на МОК Томас Бах, а той го връчи на следващите домакини от Италия. Сега за него трябва да се грижат кметовете на Милано и Кортина д'Ампецо. През 2026 година за първи път в историята два различни града ще приемат зимни олимпийски игри. 

Снимка: Reuters

В Пекин класацията по медали оглави Норвегия с 16 златни, 8 сребърни и 13 бронзови отличия. След това се наредиха Германия (12/10/5) и Китай (9/4/2). 27 страни могат да се похвалят, че техни представители са се качвали на почетната стълбичка. 

За жалост България не е сред тях. Алберт Попов се класира девети в слалома, като това беше най-доброто родно представяне от 15-те участници.

Снимка: Reuters