на живо

"Дрогиран безсрамник" разрази скандал на световното по плуване (ВИДЕО)

Австралиец отказа да се качи на почетната стълбичка заради победителя

Reuters

С огромен скандал започна световното първенство по плуване в Южна Корея. Представителят на Австралия Мак Хортън, който завърши на второ място в дисциплината 400 м свободен стил, отказа да се качи на почетната стълбичка.

Причината е победителят - Сун Ян от Китай, който се пребори за своята четвърта световна титла. Австралиецът стигна дори по-далеч и нарече своя конкурент "дрогиран безсрамник", а на общата снимка на медалистите отказа да позира.

Причината за гнева на олимпийския шампион от Рио Хортън е отказът на международната федерация да накаже Ян. Преди месец китаецът не беше открит в дома си за допинг проверка. Той е бил предупреден от съответните органи, но след това е престанал да вдига телефона си. Въпреки явното нарушение на антидопинговите правила, Ян беше наказан само с порицание и не се стигна до забрана да участва на състезания.

Това не е първото подобно провинение на китаеца. През 2014 г. той получи 3-месечна забрана да участва в състезания, след като беше уличен в употреба на забранени вещества.

Съперничеството между Ян и Хортън датира от няколко години. Самият китаец често участва и в други дисциплини - 200, 800 и 1500 метра свободен стил.

След демонстрацията на австралиеца той заяви, че това е демонстрация на неуважение към целия китайски народ.