на живо

Предизвикателството, което промени живота на Антъни Иванов

Голямата ни надежда в плуването даде ексклузивно интервю за bTV от САЩ

Предизвикателството, което промени живота на Антъни Иванов

Животът на най-добрия ни плувец Антъни Иванов е интересен и вълнуващ. От две години той живее в САЩ. Тренира и учи в Техническия университет във Вирджиния.

"Колкото повече време стоя тук, толкова повече се адаптирам към начина на живот и към различните традиции тук. И ми е все по-лесно да живея по този начин. Мисля, че има много по-малко неща, които могат да те разсейват и въобще да има с какво да се занимаваш, освен с плуване и училище, разбира се. Така, че това за мен е плюс.", започна разказа си Антъни Иванов.

Промяната е голяма. Най-много му липсва семейството и особено двете му по-малки сестри Ерика и Марая. Приятелката му Габи, която също тренира плуване, има шанс да учи отвъд Океана.

"Животът в България не ми липсва, но хората в България – да. Ако можех да си прехвърля близките хора тук със сигурност щеше да ми е супер, но лека-полека и това ще се случи. Габи сега вече е приета в университет тук и ще започва обучение другата седмица. Мисля, че лека-полека и родителите ми са се насочили към преместване в САЩ. Аз имам две малки сестри. Лично според мен, както съм говорил с тях, е доста по-добре да се ориентират да продължат образованието си тук. Със сигурност израстнах доста като човек тук, особено когато си далеч от всички и трябва да разчиташ само на себе си. Така че мисля, че Антъни преди САЩ беше много по-незрял от Антъни, който е в момента."

"Мен по принцип ме е страх лично от президенството на Джо Байдън, поради факта, че има много слухове, че може да затвори страната отново, което за нас спортистите означава, че няма да тренираме. Ако той затвори Америка, е абсурдно въобще да си мислим, че ще има олимпийски игри, особено със ситуацията, която е и в Токио в момента. Ако те не се състоят тази година, за мен няма да се състоят въобще."

Снимка: Facebook

Въпреки притесненията, 21-годишният Антъни очаква с нетърпение отложените олимпийски игри в Токио. Освен него, спечелени квоти за България до момента имат Калоян Левтеров и Йосиф Миладинов.

"Най-накрая я има тази отборна обстановка. Имаме истински национален отбор и мисля, че това нещо, колкото повече години се задържи и продължава да има такива лагери, толкова по-добре ще се развива плуването ни като цяло. На мен целта ми винаги е била финал, но в момента, както виждам как се развиват нещата, вече мога мечтата ми за медал да кажа, че със сигурност е една стъпка по-напред."

През миналата година Антъни се срещна лице в лице с коронавируса. Успя да се възстанови напълно и е готов да покори нови върхове.

"Имах нужда от 2 месеца поне, за да се върна там, където бях преди да получа вируса, но сега мисля, че съм в най-добрата форма, в която съм бил някога. Пожелавам си да няма контузии, олимпиадата да се проведе и всички състезания през тази година да са много успешни. Мисля, че съм вложил достатъчно труд, за да мога да се представям на добро ниво на абсолютно всички състезания, на които ще участвам тази година. В личен план желая семейството ми да са здрави, роднините ми също и скоро време да имам и аз семейство, до няколко години.", добавя той.