на живо

Едно вдъхновение на 80

Американка е най-възрастната бодибилдърка в света

Ернестин Шепърд
Ернестин Шепърд

Смятате ли, че годините могат да ви спрат да правите това, което обичате? Ако отговорът ви е положителен, ви съветваме да прочетете историята на най-възрастната бодибилдърка в света, за която годините са просто число.

Американката Ернестин Шепърд продължава да вдъхновява и да показва, че всичко е възможно. Въпреки че наскоро навърши 80 години, тя твърди, че в момента се чувства по-добре, отколкото на 40 години.

Постижението на Шепърд е достойно за уважение и по друга причина - тя започва да тренира усилено едва на 56 години. Това става, след като дългогодишният фотомодел от Балтимор е на разходка по магазините със сестра си - Милдред Блекуел. При проба на бански двете забелязали, че телата им са изгубили привлекателната си форма и затова решават да се запишат на курс по аеробика. По-късно Милдред започва да се занимава и с бодибилдинг и да се състезава, след което примерът й е последван и от Ернестин.

През 1992 г. Милдред губи живота си заради мозъчен аневризъм, но Ернестин не се отказва и взима решение да продължи кариерата си в нейна памет.

След дългогодишни усилия, Ернестин се включва в своето първо състезание за бодибилдъри. Малко след това тя моли Йони Шанбургър, който е бивш „Мистър Вселена”, да я тренира.

През 2007 г. ентусиастката печели първо място в своята кaтегория на турнир, събиращ на едно място най-добрите американки в този спорт от Източното крайбрежие на САЩ.

Оттогава тя може да се похвали с още два бодибилдинг конкурса за ветерани и девет маратона.

На 80 години тя настоява, че няма никаква травми или болежки. В момента съвместява три длъжности – личен треньор, професионален модел и активен бодибилдър.

Тя попада в "Книгата с рекордите на Гинес" като най-възрастната състезателка по бодибилдър в света.

Каква обаче е нейната тайна? 

Ернестин смята, че нищо не може да се постигне без търпение. Тя обаче не забравя и наставленията на своя треньор, като казва, че успехът би дошъл единствено при работа в екип с някой от специалистите в областта.

Активната почивка и оптималните часове сън също помагат много за здравословния й начин на живот.

Според Шепърд позитивната нагласа към живота е основаполагаща, а на ежедневните тренировки трябва да се гледа като на нов вид удоволствие.

Ернестин черпи голямо вдъхновение и от своето семейство и най-вече от 52-годишния си съпруг Колин. Той се грижи всеотдайно за нея, като се стреми да й осигурява пресните продукти за всичките й седем хранения през деня.