на живо

Рашфорд се извини за дузпата, но не и за цвета на кожата си

Нападателят на "Юнайтед", Джейдън Санчо и Букайо Сака станаха жертви на расизъм

Reuters

Нападателят на Англия и "Манчестър Юнайтед" Маркъс Рашфорд призна, че не може да спре да мисли за изпуснатата дузпа във финала на Евро 2020 срещу Италия. 23-годишният Рашфорд влезе в последната минута на продълженията, заедно с Джейдън Санчо, но впоследствие и двамата направиха пропуски от бялата точка.

След загубата те и Букайо Сака, който също изпусна дузпа, станаха жертви на расистки обиди в социалните мрежи.

"Дори не знам откъде да започна и да опитам да вкарам в думи как се чувствам в момента. Имах труден сезон, като е ясно, че влязох във финала с неособено високо самочувствие и увереност. Винаги съм се усещал готов да бия дузпа, но в случая нещо не бе съвсем наред.

Снимка: Reuters

Исках да спечеля малко време при засилката, затова я направих така, но резултатът не бе този, който търсих. Чувствам се ужасно, защото подведох съотборниците си. Подведох всички. Вкарвал съм дузпи много пъти, защо не се получи този път?

Финал след 55 години, една дузпа от историята... Всичко, което мога да кажа е, че съжалявам. Бих искал да мога да го променя.

И докато казвам, че съжалявам за пропуска, трябва да изразя огромното си възхищение от отбора. Това бе един от най-добрите лагери, в които съм бил някога. Такава атмосфера на братство, на приятелство, е просто ненарушима. Пълно споделяне на успехите и разочарованията.

Разбира се, аз съм израснал в свят и спорт, в който очакваш да чуеш какво ли не за себе си. За цвета на кожата ми, за това откъде съм, а напоследък и затова как решавам да прекарам времето си извън терена.

Мога да приема всяка критика за играта ми, за това защо не съм вкарал дузпата или всичко, което съм или не съм направил на терена. Но никога няма да се извинявам за това кой съм и откъде идвам. Видях отговорa на хората в Уитингтън и това ме разплака. Тази общност ме е отгледала, тя и досега продължава да ме държи изправен.

Аз съм Маркъс Рашфорд, 23-годишен тъмнокож англичанин от Уитингтън, Южен Манчестър. Благодаря ви за съобщенията на подкрепа. Всички ние ще сме още по-силни след това.", пише в съобщението на футболиста.

Снимка: Reuters

В родния му район Уитингтън, графит с неговия лик бе обруган, като грозни обиди се появиха върху лицето му. За часове обаче те бяха облепени, скрити и заменени от съобщения в подкрепа на Рашфорд, Сака и Санчо.