на живо

Дуелът с Буфон, след който Донарума стана властелин на дузпите (ВИДЕО)

5 от 5 за младия вратар при наказателните удари

Дуелът с Буфон, след който Донарума стана властелин на дузпите (ВИДЕО)

Героят на вечерта и играчът на Евро 2020! Това е Джанлуиджи Донарума - властелинът на дузпите. 22-годишният страж отказа Испания, след това разплака и Англия, за да прати трофея не у дома, а към Рим.

Вероятно в лагера на Италия са били доста по-уверени при наказателните удари във финала. Има защо - стигне ли се до дузпи, Донарума не познава загуба. Вече 5 победи от 5 случая!

Всичко започна преди повече от 4 години с един любопитен дуел между учител и ученик. 17-годишният Джанлуиджи Донарума срещу 38-годишния си съименник Буфон. Двубоят бе спорът за Суперкупата на Италия "Милан" - "Ювентус" в Катар. Двата тима сбъркаха по веднъж от бялата точка до 3:3, когато Донарума отрази изстрела на Пауло Дибала и посвети трофея на Силвио Берлускони, който се оттегляше от управлението на "Милан" след над три десетилетия начело.

Година след бойното кръщение на Джиджио, "Милан" и "Лацио" не си вкараха гол и в двата мача от полуфиналите за Купата на страната. Стигна се до дузпи. Те започнаха разочароващо за Донарума - под бурните освирквания на "Олимпико" той улови ъгъла при изпълнението на Чиро Имобиле, но не успя да избие топката. Сергей-Милинкович Савич и Лукас Лейва обаче нямаха същия късмет и Донарума отрази, преди Луис Фелипе да пропусне за римските "орли", а Алесио Романьоли да класира "росонерите" на финала.

През сезон 2020/21 Донарума спаси "Милан" от срамно поражение. "Дяволът" се изправи срещу скромния португалски "Рио Аве" в плейофите на Лига Европа. Двубоят завърши с равенство 2:2 в редовното време и продълженията. Последва маратон от дузпи - общо 24.

Снимка: acmilan.com

Драмата настъпи при 8:8. Лоренцо Коломбо не реализира за "Милан", но Нелсон Монти отговори с удар в гредата. Дойде редът на вратарите да изпълнят - нито Донарума, нито колегата му Павел Кешек обаче бе точен. Исмаел Бенасер не вкара за "росонерите", но Франсиско Жералдес върна "жеста" - греда. Симон Кяер не сбърка 12-ата дузпа за "Милан" и този път Донарума спря Адерлан Сантос, за да класира "росонерите" в групите на втория по сила европейски клубен турнир.

В кариерата си Донарума има 15 спасени дузпи. Отразил е впечатляващите 37.5% от наказателните удари срещу него в последната година, изпълнени в редовното време или продълженията.

Наследникът на Буфон? Може би, но Донарума тепърва започва!

Снимка: Getty Images