на живо

Федерер и Серина грабнаха спортните "Оскар"-и (ГАЛЕРИЯ)

Франческо Тоти бе отличен за цялостен принос

Роджър Федерер и Серина Уилямс бяха отличени за спортни личности на 2017 г. на раздаването на наградите "Лауреус", известни като спортните "Оскар"-и.

Швейцарецът се завърна на корта след контузия и успя да спечели Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън". Победният му ход се отплати, като в началото на 2018 г. той защити титлата си от Мелбърн и се превърна в най-възрастният лидер в световната ранглиста.

Не е изненада, че Федерер грабна и приза за Завръщане на годината.

Снимка: Getty Images

"Не съм си и помислял, че ще успея да се завърна на това ниво, но годината ми беше прекрасна. Подобни завръщания винаги са много емоционални, а по този начин мечтата ми се сбъдна", каза той на церемонията.

Серина Уилямс спечели само една титла през 2017 г. - от Откритото първенство на Австралия. Тя беше бременна с първото си дете, докато триумфираше, а година по-късно е близо до завръщане на корта.

За Федерер и Уилямс това е пети приз "Лауреус", като двамата са рекордьори. Юсейн Болт има 4.

Отбор на годината стана тимът от "Формула 1" - "Мерцедес", който стана световен шампион през 2017 г. Конкуренция на автомобилния гигант бяха футболния "Реал" Мадрид и баскетболния "Голдън Стейт Уориърс".

Снимка: Getty Images

Франческо Тоти пък беше отличен с наградата за Изключителен принос, след като през 2017 г. прекрати активната си футболна кариера.

Пробив на годината е направил голфърът Серхио Гарсия, който спечели "Мастърс"-а през 2017 г.

Церемонията се проведе в Монако, а по червения килим минаха редица спорни величия като Борис Бекер, Луиш Фиго, Раул, Катерина Вит, Райън Гигс, Карлес Пуйол, както и принц Алберт II.