на живо

ФИФА подаде иск за обезщетение

От Световната футболна федерация искат компенсация за нанесени загуби

ФИФА изпрати официално писмо, с което искат да им бъдат изплатени десетки милиони долари за щети, получени вследствие на разразилият се корупционен скандал.

Официалният иск е подаден към властите в САЩ и е за изплащане на щети за накърняване на репутацията на организацията от вече бившите високопоставени функционери, които бяха замесени в голям корупционен скандал.

От световната футболна централа обявиха, че ще поискат от въпросните служители да върнат получени заплати, както да бъде извършен пълен одит на някои от тях.

В официалния документ изпратен до федерален прокурор в Ню Йорк се казва, че обвиняемите служители на ФИФА са злоупотребили със служебните си правомощия с цел собствена облага и са нанесли сериозни щети на бранда. Също така и че са навредили на досегашния начин на работа и използването на ресурси от страна на футболната централа.

До сега няколко от 42-та замесените в скандала са се признали за виновни и са се съгласили да изплатят 190 милиона щатски долара.

От ФИФА настояват тези пари да бъдат използвани за покриване на нанесените щети, като дори определят организацията и конфедерациите като жертви на стореното от бившите служители.

След корупционния скандал, бъдещето на световната футболна централа бе поставено под въпрос. Стигна се дори до предложения за тотална промяна на организацията, както и за нейното затваряне.

Този ход поставя ФИФА в ролята на жертва, още в началото на управлението на новия президент Джани Инфантино, който зае позицията на отстранения от Етичната комисия за шест години Сеп Блатер.

Чрез писмото си, адвокатите на централата отправят и конкретни искания за разследване на бившият президент на КОНКАКАФ Джефри Уеб, който според тях води екстравагантен начин на живот. Уеб бе обвинен в получаване на подкупи.

От ФИФА добавят, че разследването е довело до допълнителни за тях съдебни разходи.