на живо

Футболистите на "Харвард" приключиха сезона след сексистки скандал

Играчите обидили своите колежки от женския тим на университета

http://gocrimson.com

Играчите на футболния отбор на университета "Харвард" забъркаха сексистки скандал заради изказвания пред вестника на студентите на учебното заведение. За наказание те ще бъдат извадени от първенството, чието класиране в момента оглавяват.

В една от рубриките в изданието играчите оценяват външния вид и привлекателността на своите колежки от женския тим на университета по скалата от едно до десет. Момчетата отправят и някои доста неприлични коментари по адрес на футболистките, разкрива Би Би Си.

Снимка: Getty Images

Деканът на "Харвард" определи действията на играчите като "ужасяващи". Дрю Фауст заяви, че подобен случай не е изолиран, а тя е безкрайно разочарована от поведението на нейните възпитаници, които ще бъдат наказани по най-суров начин - с прекратяване на участието си в първенството.

"Нашето решение е сериозно и обмислено и е взето с оглед на поведението на тима, което е абсолютно неприемливо, няма място в институция като "Харвард" и си противоречи с ценностите на университета", заяви деканът.

В момента "Харвард" е на първо място в класирането на университетската лига, като университетът има дълбоки традиции в състезанието с 13 титли в историята си.

След като скандалът стана публичен, момичетата от женския тим на университета получиха безусловната подкрепа на други отбори от учебното заведение.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Жените спортисти трябва да са горди със своите постижения, а участието им в състезания не може да бъде обвързано само с физическия им изглед", категорична е Фауст.

"Всеки път, когато човек от нашето общество коментира друг е неуважение. Това краде от потенциала да създадем среда за обучение, която отговаря на стандартите на "Харвард", пък заяви Робърт Скейлс - директор на спортните дейности в университета.