на живо

Година без гениалното "лале" Йохан Кройф

"Той беше мой треньор, приятел и баща", каза Христо Стоичков за легендарния футболист и треньор

Twitter

На 24 март 2016 г. почина един от най-обичаните играчи и треньори във футболния свят - Йохан Кройф. Легендарният холандец изгуби битката с рака на белите дробове, а кончината му предизвика вълна от съчувствие. 

Кройф е един от малкото футболни хора, направили успешни кариери и като играч и като треньор. Холандецът е трикратен носител на Златната Топка и създател на "дрийм тим"-а на "Барселона", който спечели Купата на Европейските шампиони през 1992 г.

Именно холандецът отвори вратата на каталунския клуб пред Христо Стоичков.

"Той беше моят футболен баща. Беше мой приятел, треньор, баща. Беше голям човек, макар че понякога имахме караници, тъй като беше много силен характер. Чувствам го като баща за всичко, което е направил за мен. Много хора говориха и пишеха без да знаят какво всъщност се случва. Има неща, които никога не станат ясни, защото са тайни, лични. Понякога беше много груб с мен ден след като съм вкарал два или три гола. В следващия мач не ме пускаше като титуляр. В други случаи играех много добре, а той ме сменяше. Карах се с него, но с течение на времето разбирах, че това е стилът му на работа. Искаше винаги да съм съсредоточен на сто процента и затова ме сменяше. След години ми обясни и аз тогава го разбрах", каза Стоичков пред "Марка" за отношенията си с Кройф.

Камата почете Кройф и на юбилейния си мач на стадион "Васил Левски". Тогава мачът беше прекъснат в 14-ата минута, а цялата публика запази минута мълчание.