на живо

Голият знаменосец на Тонга иска и на зимна олимпиада

Таекуондистът събра погледите в Рио де Жанейро това лято

Колоритният знаменосец на Тонга от церемонията по откриването на Рио 2016 това лято Пита Тауфатофуа изяви желание да участва и на зимните олимпийски игри през 2018 г. в Пьонгчан, Южна Корея, съобщи Би Би Си.

Изваяният тонгоанец през лятото беше таекуондист, но зимно време ще се съсредоточава върху ски бягането.

Тауфатофуа събра погледите на церемонията по откриването на игрите в Рио, след като носеше флага на Тонга гол до кръста, обилно намазан с олио. 33-годишният таекуондист впоследствие отпадна в първия кръг, но сега има нова цел.

Ще продължа олимпийската си мечта с още една крачка. Първо трябва да се класирам. Желанието ми е да покажа на хората, че мога да го направя”, заяви  тонгоанецът.

Любопитен факт е, че Тонга е тихоокеански остров, на който въобще не вали сняг. Средните годишни температури в района варират между 24 и 29 градуса.

Първият представител на страната на зимни олимпийски игри беше Бруно Банани, който завърши 32-ри от 39 участници в едноместната шейна в Сочи 2014. Зимните олимпийски игри в Пьонгчан 2018 ще се проведат от 9 до 25 февруари.

Един български спортисти е участвал и на летни, и на зимни олимпийски игри. Това е Евгения Раданова - колоездене и шорттрек. Тя е сребърен медалист от Солт Лейк Сити 2002 на шорттрек 500 метра, бронзов от същите игри на 1500 метра и сребърен медалист на 500 метра в Торино 2006. Участието и на летните олимпийски игри е в Атина 2004.